Nu mai ai nevoie de 100 de carduri, le ai deja în iPhone: Apple Pay s-a lansat oficial de astăzi în România şi alte 12 ţări europene, şi permite plata direct pe telefonul mobil

Autor: Roxana Rosu 26.06.2019

Deţinătorii de carduri Visa şi Mastercard vor putea folosi de astăzi serviciul Apple Pay, lansat şi în România, care permite clienţilor să facă achiziţii în magazine, din aplicaţii şi de pe internet prin intermediul telefonului mobil, datorită tehnologiilor contactless şi de tokenizare.

Apple Pay funcţionează pe aceleaşi terminale contactless pe care consumatorii le folosesc deja atunci când plătesc contactless cu cardurile de debit sau de credit. Mai mult de 90% dintre terminalele de plată (POS) din România  acceptă în prezent plăţi contactless. Până în 2020, toate terminalele de plată POS vor accepta plăţi contactless.

“Indiferent de suportul pe care consumatorul alege să îl folosească, Visa face o prioritate din a le oferi consumatorilor cel mai simplu şi mai sigur mod de a plăti. Introducerea Apple Pay în România, susţinută de tehnologia de tokenizare Visa, va transforma modul în care consumatorii români plătesc”, precizează Cătălin Creţu, director general pentru România, Croaţia, Slovenia şi Malta în cadrul Visa. “Cu ajutorul Apple Pay şi securitatea oferită de Visa Token Service, consumatorii pot plăti cu iPhone şi cu ceasul Apple în acelaşi fel în care plătesc cu cardul lor contactless de credit sau de debit, bucurându-se de mai mult confort şi securitate.”

Fiecare achiziţie prin Apple Pay este autentificată cu o simplă privire sau atingere, cu Face ID sau Touch ID, sau cu o parolă a dispozitivului. Aplicaţia este disponibilă pe dispozitivele iPhone, Apple Watch, iPad şi Mac. 

La rândul lui, Cosmin Vladimirescu, Country Manager, Mastercard România a declarat că această modalitate de plată oferă rapiditate şi flexibilitate, şi demonstrează, în acelaşi timp, entuziasmul consumatorilor europeni faţă de  noile tehnologii, precum Apple Pay, dar şi al românilor, dat fiind că 2 din 3 tranzacţii realizate sunt contactless. ”La fel de importantă este siguranţa deplină a tranzacţiilor, asigurată în totalitate prin intermediul tehnologiei de tokenizare Mastercard, ce oferă posibilitatea de a conecta în siguranţă un dispozitiv mobil la cardul Mastercard”.

Visa a lansat serviciul împreună cu Banca Transilvania, ING Bank, Orange Money, Revolut şi UniCredit Bank..

De asemenea, Mastercard a anunţat că Apple Pay este disponibil pentru clienţii  Banca Transilvania, Edenred, Monese, Revolut şi UniCredit Bank, iar în curând şi clienţii Băncii Comerciale Române, OTP Bank, Raiffeisen Bank şi Sodexo vor putea beneficia de acest serviciu.

La folosirea cardului de credit sau de debit prin Apple Pay, informaţiile nu sunt salvate pe dispozitiv sau pe serverul Apple. În schimb, este alocat un număr unic de cont ce este criptat şi salvat în setările de securitate ale dispozitivului, fiecare tranzacţie fiind apoi autorizată cu un cod de securitate dinamic.

”Tehnologia de tokenizare Visa asigură că plăţile online şi cu telefonul mobil sunt simple şi sigure, prin înlocuirea datelor de cont cu un identificator digital unic sau “token” folosit special pentru fiecare dispozitiv în parte. Astfel, informaţiile de cont şi de card nu sunt niciodată dezvăluite, ceea ce oferă un nivel suplimentar de securitate plăţilor digitale”.