Impas la cel mai înalt nivel: Bursa din Londra ar putea delista giganţi precum UBS, Nestle şi Novartis, de săptămâna viitoare, dacă Elveţia nu ajunge la un acord cu Uniunea Europeană

Autor: Alex Ciutacu 26.06.2019

Bursa de la Londra (London Stock Exchange) a avertizat investitorii că ar putea fi forţată să delisteze companiile suedeze începând de luni, din cauza unui impas politic între Elveţia şi Ununea Europeană, potrivit CNBC.

Potrivit unui anunţ lansat marţi seară, bursa ar putea opri tranzacţionarea pentru 254 de instrumente financiare emise de companii elveţiene.

Avertismente similare au fost lansate şi de operatori bursieri precum Aquis Exchange, CBOE Global Markets, dar şi de UBS.

Elveţia şi Uniunea Europeană se află într-o dispută cu privire la înţelegerea pe termen lung în ce priveşte finanţele, imigraţia şi comerţul dintre cele două părţi, în contextul în care Elveţia nu face parte din blocul european.

Acordul de echivalare la nivelul pieţelor bursiere emis de Uniunea Europeană pentru Elveţia expiră la finalul lunii iunie.

Dacă termenul trece, iar cele două părţi nu ajung la un acord până duminică, London Stock Exchange a explicat că „este posibil ca autorităţile să elimine recunoaşterea care permite operatilor bursieri din UE să tranzacţioneze instrumente elveţiene”.

Operatorii bursieri nu ar mai putea ţine la tranzacţionare companii elveţiene, printre care giganţi de top precum Nestle, UBS şi Novartis, dacă luni nu intră în vigoare un nou acord.

„Bursele din UE nu ar mai avea voie să ofere sau să faciliteze la tranzacţionare anumite acţiuni ale companiilor elveţiene. Activând această măsură de protecţie cu privire la bursele din UE are ca unic scop protejarea bunei funcţionări a infrastructurii bursiere elveţiene”, avertizează Departamentul Federal de Finanţe din Elveţia într-o declaraţie lansată luni, prin care dă de înţeles că este pregătită să se retragă din acord şi să retragă astfel recunoaşterea acordată la nivel de statut burselor din UE.

Dacă cele două părţi nu ajung la un acord în zilele următoare, investitorii se pot confrunta cu o problemă majoră, pentru că giganţii elveţieni reprezintă o cincime din capitalizarea bursieră a indicelui Stoxx 50 – un indice reprezentativ pentru bursele din zona euro.