Danica Purg, preşedintele IEDC, şcoala de business din Slovenia: Etica face dintr-un lider unul excepţional. „Toţi studenţii noştri sunt buni, dar românii sunt cei mai buni.“

Autor: Răzvan Botea 27.06.2019

Integritatea este cea mai importantă calitate a unui lider, iar acesta ar trebui să fie un exemplu de moralitate pentru persoanele din jurul său. Printre alte aspecte care caracterizează un lider excepţional se numără şi viziunea asupra viitorului industriei în care activează, dar şi să aibă calitatea de a construi încredere în echipă, a spus Danica Purga, preşedintele fondator al şcolii de business IEDC din Bled, Slovenia, în cadrul unui interviu acordat în exclusivitate ZF.

„Un lider excepţional trebuie să aibă integritate. Trebuie să fie un exemplu moral pentru alţii, altfel nu poate conduce oamenii. În al doilea rând, liderul trebuie să aibă viziunea viitorului şi să stabilească direcţia. Apoi, liderul bun este acela care poate construi încredere între membrii echipei. De asemenea, un lider bun trebuie să ştie despre viitorul industriei în care lucrează“, a spus Danica Purg.

Aflată într-o vizită în România cu ocazia unei conferinţe pe teme de resurse umane, Danita a povestit ZF despre şcoala de business pe care a fondat-o acum mai bine de 30 de ani. Ea a spus că profesorii de la şcoala de business apreciază toţi studenţii, dar în mod special pe cei români.

„Profesorii din Canada, SUA sau alte ţări îmi spun: Ai studenţi atât de buni, dar cei mai buni sunt românii.“Profesorul a  mai menţionat în cadrul interviului faptul că o componentă importantă la şcoala pe care o conduce este arta, inclusă în programă. Astfel, liderii de business îşi exersează şi dezvoltă creativitatea prin intermediul studierii artei.„Un alt lucru pentru care suntem recunoscuţi este conexiunea dintre artă şi leadership. Am descoperit că arta ne ajută să vedem mai bine, să auzim mai bine şi să simţim mai bine. Arta este inspiraţională, şocantă şi provocatoare. Avem nevoie de provocări, avem nevoie de inspiraţie. Să provocăm gânduri, credinţe şi să lăsăm mai mult oamenii să reflecteze. Am început acum câţiva ani să vorbim despre scop. Scopul vieţii, scop în managementul educaţiei. Am încercat să setăm standardele educaţiei manageriale.“ Răzvan Botea

Alţi doi piloni pe care este construită programa şcolii de business pe care o conduce Danica Purg sunt etica şi dezvoltarea sustenabilă, a mai spus ea.

„Foarte multe şcoli de business au început să aducă în discuţii etica doar după criza financiară din 2008. Noi am introdus etica în programă acum 28 de ani.   Dezvoltarea sustenabilă este la fel de importantă precum etica în afaceri, deoarece liderii de business trebuie să ştie cum va fi lumea mâine şi că avem o singură planetă, nu mai multe.“

Până în acest moment, trei sute de români au absolvit cursurile facultăţii din Slovenia. Mai mult de trei sferturi dintre studenţi suntr străini, în timp ce profesorii vin din ţări precum SUA, Canada, Spania, Belgia, Elveţia, dar şi din regiunea Europei Centrale.

„Suntem o şcoală foarte bună pentru că avem profesori din toată lumea. Cea mai bună decizie strategică pe care am luat-o a fost să nu închei colaborări cu o singură şcoală, ci cu cei mai buni profesori de la 20 de şcoli. Avem profesori americani, canadieni, belgieni, olandezi, elveţieni, unii sloveni, dar şi din regiunea noastră, sau chiar Spania.  Avem în fiecare clasă între 15 şi 20 de naţionalităţi.“

Profesorul a mai spus în cadrul interviului că în ultimii 30 de ani a avut loc o schimbare în mentalitatea liderilor de business din Europa Centrală şi de Est. Dacă înainte aceştia erau timizi, acum au început să fie îndrăzneţi şi se remarcă faţă de liderii din alte regiuni prin faptul că sunt în acelaşi timp şi intelectuali.

„Managerii în ultimii 30 de ani au devenit mai conştienţi de propriile puteri. Înainte erau foarte umili, se uitau la modele. Astăzi au învăţat foarte multe, dacă mă uit în special la zona Europei Centrale şi de Est, avem manageri intelectuali, ceea ce alţii nu au.“

Dezvoltarea mai slabă a regiunii din care face parte şi România faţă de celelalte regiuni aduce şi beneficiii, a mai spus profesorul.

„În Europa Centrală şi de Est avem un mare avantaj: suntem încă tineri şi nu trebie să uităm ce am învăţat pentru a învăţa din nou, pentru că încă nu am învăţat. Aşadar, pentru noi este mai uşor şi mai rapid să învăţăm, să ne schimbăm, etc. Cele mai bune modificări ale  educaţiei manageriale vine din partea asta de lume şi nu mai vine din America. „