DIGI a lansat serviciile 5G pe echipamente de la Ericsson, Huawei şi Nokia şi vinde deja trei terminale: „Astăzi dăm drumul serviciilor 5G, iar în iulie şi august vrem să acoperim zonele aglomerate, începând cu Bucureşti, Constanţa, Mamaia, Oradea, Cluj-Napoca şi Iaşi”

Autor: Alex Ciutacu 27.06.2019

DIGI RCS&RDS a anunţat astăzi lansarea serviciilor 5G în România, cu echipamente Ericsson, Huawei şi Nokia, şi ţinteşte să acopere în următoarele două luni zonele aglomerate ale Bucureştiului, Constanţa, Mamaia, şi oraşele Oradea, Cluj şi Iaşi.

„Astăzi dăm drumul serviciilor 5G şi pe termen scurt vrem să acoperim zonele de trafic, zonele aglomerate, încât să îmbunătăţim experienţa clienţilor. Vom lucra la staţiile de bază, în iulie şi august, împreună cu partenerii noştri de la Ericsson şi Huawei, vom începe în Bucureşti, zona food din mall-uri, câteva parcuri mari şi Centrul Vechi. Apoi vom continua în Constanţa şi Mamaia, Oradea, Cluj-Napoa şi Iaşi”, explică Valentin Popoviciu, vicepreşedinte al companiei DIGI RCS&RDS.

Compania susţine că în luna septembrie vor instala ehipamentele şi staţiile de bază din Braşov, Timişoara, Craiova, Sibiu, Sinaia, Buşteni, Predeal şi Poiana Braşov.

În ceea ce priveşte terminalele disponibile pentru clienţi, DIGI pune la dispoziţia acestora două modele de smartphone cu capabilităţi 5G produse de chinezii de la Xiaomi şi încă unul de la Huawei sub modelul Mate 20X 5G, cu preţuri cuprinse între circa 3.000 de lei şi aproximativ 6.000 lei.

„Apetitul companiilor telecom de a adopta noile tehnologii, nu numai al RCS&RDS, dar şi al celorlalţi operatori din România mă bucură pentru că este rezultatul unei pieţe competitive, cu un apetit deschis la implementarea noilor tehnologii. Am văzut asta şi când a fost vorba de 4G şi sunt convis că va fi la fel şi cu 5G. Constat că hotărârea ANCOM de a aloca mandat pe toată banda de reţea înainte ca Europa să se hotărască că această bandă va fi pionier pentru 5G, a fost o decizie bună. Sunt convins că deciziile luate cu privire la o nouă licitaţie de spectru este una bună”, spune Bogdan Iana, vicepreşdintele arbitrului telecom ANCOM, prezent la eveniment.

Ericsson este partenerul principal pentru echipamente 5G al DIGI, alături de chinezii de la Huawei şi de Nokia.

„Astăzi am reuşit să aducem tehnologia 5G în România. Reţeaua DIGI este a 10-a pe echipamente Ericsson din lume, şi cea de-a treia din Europa. Este un rezultat remarcabil”, spune Dragoş Rebegea, Ericsson România.