Ministrul iranian de Externe îl avertizează pe Donald Trump: „Ideea unui război scurt cu Iranul este o iluzie”

Autor: Andrei Vacaru 27.06.2019

Ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif, a declarat joi că preşedintele american, Donald Trump, a greşit atunci când a declarat că un eventual conflict cu Iranul „nu va dura foarte mult”, potrivit Al Jazeera.

„Ideea unui război scurt cu Iranul este o iluzie”, a scris Zarif pe Twitter, la o zi după ce Trump a declarat că nu îşi doreşte un război cu Iranul, dar a avertizat că dacă un conflict ar izbucni între cele două ţări, acesta „nu va dura foarte mult”.

Preşedintele Iranului, Hassan Rouhani, a condamnat marţi noile sancţiuni impuse de Administraţia Donald Trump, catalogându-le drept „revoltătoare şi idioate”. „Acţiunile Casei Albe arată un retard mental”, a afirmat Hassan Rouhani, atrăgând atenţia că „răbdarea strategică” a Iranului nu trebuie confundată cu teama. „Spuneţi că vreţi să purtaţi discuţii cu noi. Dar, în acelaşi timp, spuneţi că vreţi să ne boicotaţi şi să impuneţi sancţiuni împotriva ministrului nostru de Externe, deci minţiţi", a acuzat liderul iranian.

Iranul a doborât săptămâna trecută o dronă militară a Statelor Unite. Gardienii Revoluţiei din Iran au comunicat că drona ar fi pătruns în spaţiul aerian iranian, dar Comandamentul Central din SUA (CENTCOM) susţine că aparatul de zbor se afla în spaţiul aerian internaţional, deasupra Strâmtorii Hormuz. Ulterior, Gardienii Revoluţiei din Iran au anunţat că drona militară a Statelor Unite care a fost doborâtă era escortată de un avion în care erau zeci de militari americani, subliniind că au evitat atacarea celei de-a doua aeronave.

Preşedintele SUA, Donald Trump, a declarat că pregătise un atac asupra Iranului, dar l-a anulat în ultimul moment, pentru a evita producerea de victime.

În urma incidentului, Administraţia de la Washington a anunţat luni noi sancţiuni împotriva Iranului, vizându-l direct pe liderul suprem, ayatollahul Ali Khamenei. „Solicitarea SUA pentru Iran este foarte simplă: fără arme nucleare şi fără finanţarea terorismului!”, a transmis Donald Trump, avertizând că Statele Unite nu vor permite Iranului să se doteze cu arme atomice.