Brexit: active de 1.000 mld. lire sterline şi 7.000 de posturi bancare au fost transferate până acum din Marea Britanie în UE

Autor: Catalina Apostoiu 28.06.2019

Firmele financiare din City-ul lon­donez s-au angajat până acum să mute cel puţin 7.000 de poziţii şi active de 1.000 miliarde de li­re sterline din Ma­rea Britanie ca pre­gătire pentru Brexit, iar costul real ar pu­tea fi şi mai ridicat, re­levă un studiu recent, potrivit The Independent.

Brexitul a costat de asemenea fir­me­le 4 miliarde de lire sterline în con­diţiile în care acestea şi-au transferat an­gajaţi, au contractat con­sul­tanţă ju­ridică şi implementat planuri de ur­genţă, arată studiul realizat de fir­ma de consultanţă EY.

Suma include 2,6 miliarde de lire ster­line pentru constituirea unei pre­zenţe în alte centre financiare ca Frank­furt, Dublin şi Paris.

EY arată că impactul real ar putea fi mai mare pentru că numai 13 din cele 222 de firme pe care le monitorizează au avansat o cifră privitoare la impactul financiar al Brexitului. Multe companii din sectorul britanic al serviciilor finan­cia­re par să ezite să ia o decizie finală de mutare până când „vor fi efectiv obligate“, arată EY.

Exodul activelor, poziţiilor şi capitalului a încetinit în ultimele trei luni, companiile aşteptând clarificări în urma amânării Brexitului până pe 31 octombrie.

Sectorul serviciilor financiare este însă afectat şi de nesiguranţa din economia generală, nesiguranţă care a determinat firmele din acest sector să-şi amâne investiţiile, ceea ce a dus la o diminuare a cererii de credite.

Omar Ali, oficial EY, arată că unele companii şi-au relansat programele de relocare în ultimele săptămâni şi că se aşteaptă ca astfel de activităţi să înregistreze o accelerare „pronunţată“ pe parcursul verii.

„Până acum, numai o parte din cele mai mari firme listate au făcut o estimare privitoare la costurile potenţiale, ceea ce înseamnă că cifrele ar putea reprezenta doar o fracţiune din costul real în condiţiile în care companiile se pregătesc pentru afacerile post-Brexit“, adaugă Ali.

„Capitalul folosit pentru susţinere noilor sedii din afara UK reprezintă o valoare care nu este returnată acţionarilor sau reinvestită în companiile britanice. În timp, o parte a acestui capital ar putea reveni în Marea Britanie, însă în prezent există o pierdere netă pentru economia noastră“.