Viitorul e aici. Robotii ar putea prelua peste 20 de milioane de joburi până în 2030

Autor: Iulian Tenchiu 30.06.2019

Roboţii ar putea prelua peste 20 mil. de locuri de muncă din întreaga lume până în 2030, potrivit economiştilor, scrie CNCB.

Potrivit ultimului studiu realizat de Oxford Economics, în următorii 11 ani, aproape 14 mil. de joburi vor fi preluate de roboţi numai în China.

Economiştii au analizat tendinţele pe termen lung privind automatizarea, iar numărul de roboţi utilizat în întreaga lume s-a triplat în ultimii 20 de ani, ajungând la 2,25 milioane.

Cercetătorii au susţinut că automatizarea va aduce beneficii atunci când vine vorba despre productivitate şi creştere economică, dar totodată au atras atenţia şi asupra dezavantajelor care vor apărea odată cu automatizarea.

„Ca urmare a robotizării, se vor pierde zeci de milioane de locuri de muncă, mai ales în economiile locale sărace, care se bazează pe lucrători slab calificaţi. Acest fapt va agrava problema inegalităţii veniturilor”, potrivit unui studiu realizat de cercetători.

Se preconizează că până în 2030, peste 1,5 mil. de americani îşi vor pierde jobul din cauza roboţilor, în timp ce în UE, roboţii ar putea prelua aproape 2 mil. de locuri de muncă. Potrivit estimărilor, în China roboţii ar putea înlocui peste 11 mil. locuri de muncă.

China deţine la momentul actual o cincime din roboţii lumii.

Texas, Louisiana, Indiana şi Oregon sunt statele care ar putea fi cel mai grav afectate de consecinţele automatizării. Germanii din Chemnitz, Thuringen şi Oberfranken şi-ar putea pierde de asemenea joburile din cauza roboţilor.

În ciuda acestei probleme, echipa de cercetători a cerut parlamentarilor să nu intervină asupra ritmului de automatizare.

„Din cauza acestor constatări, factorii de decizie politică nu ar trebui să intervină asupra ritmului automatizării. În schimb, este necesară o distribuire uniformă a roboţilor, pentru ca oamenii să aibă timp să se pregătească şi să se adapteze schimbărilor”, au declarat cercetătorii.

Cercetătorii au sugerat că guvernele ar putea stimula companiile să introducă angajaţii defavorizaţi în programe locale de recalificare. De asemenea, cercetătorii au cerut factorilor de decizie politică să dezvolte programe de „gândire în perspectivă”, pentru a combate efectele negative ale automatizării.