Contre între liderii europeni şi Vladimir Putin la summit-ul G20, după ce preşedintele rus a spus că valorile liberale sunt învechite. Donald Tusk: Cultul personalităţii e învechit

Autor: Andrei Vacaru 28.06.2019

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, aflat la Osaka pentru summit-ul G20, a declarat că nu este „deloc de acord” cu declaraţiile preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, care a spus pentru Financial Times că valorile liberale sunt învechite, informează France 24.

Putin declarase că, în opinia sa, valorile liberale sunt învechite deoarece sunt deja respinse de majoritatea populaţiei din ţările occidentale.

„Trebuie să spun că nu sunt deloc de acord cu argumentul potrivit căruia liberalismul este învechit”, a spus Tusk. „Cine spune că democraţia liberală este învechită spune şi că libertăţile sunt învechite, că statul de drept este învechit şi că drepturile omului sunt învechite”, a adăugat preşedintele Consiliului European.

„Ceea ce mi se pare cu adevărat învechit este autoritarismul, cultul personalităţii şi legile făcute de oligarhi, chiar dacă, uneori, acestea par eficiente”, a adăugat Donald Tusk.

Cei doi lideri ar urma să se întâlnească în cadrul summit-ului G20, desfăşurat în perioada 28-29 iulie în oraşul japonez Osaka.