Gigantul bancar american Goldman Sachs vrea să îşi lanseze propria monedă digitală, după modelul JPMorgan Chase. David Solomon, CEO: Monedele stabile pe blockchain reprezintă viitorul industriei de plăţi

Autor: Alex Ciutacu 28.06.2019

Gigantul bancar american Goldman Sachs şi-ar putea lansa propria monedă digitală pe care să o utilizeze în procesele interne de plăţi şi transferuri de bani, urmând modelul rivalilor de la JPMorgan Chase.

Potrivit Bloomberg, David Solomon, CEO-ul Goldman Sachs a declarat pentru publicaţia franceză Les Echos că este interesat „cu certitudine” de monedele digitale şi a transmis că Goldman efectuează „o cercetare extinsă” asupra procesului numit „tokenization” – care reprezintă procesul de a transforma bani sau active în contracte digitale tranzacţionabile care operează pe blockchain.

„Trebuie să înţelegem că toate instituiţiile financiare mari din lume cercetează potenţialul monedelor digitale, a monedelor stabile (n.r: numite stablecoin – care au o valoare stabilă susţinută într-o monedă precum dolarul sau în alte instrumente financiare mai puţin volatile)”, spune David Solomon.

Gigantul bancar JPMorgan Chase a anunţat în luna februarie că a dezvoltat propria monedă stabilă, JPM Coin, pe care o utilizează pentru clienţii săi în plăţile transfrontaliere.

Luna aceasta, Facebook a anunţat un astfel de stablecoin numit Libra.

Ce este de fapt moneda digitală Libra pe care o lansează Facebook, de ce nu va fi următorul Bitcoin şi cum va ajunge reţeaua socială creată de Mark Zuckerberg să împrumute statele lumii pentru a menţine valoarea criptomonedei

Solomon a refuzat să comenteze dacă Goldman Sachs lucrează cu Facebook şi dacă monedele digitale ale celor două părţi au vreo legătură între ele.

El a spus totuşi că monedele stabile bazate pe blockchain, legate de monede suverane, reprezintă „direcţia în care se îndreaptă sistemul de plăţi”, la nivel global.