Relaţiile dintre Rusia şi Marea Britanie s-au răcit. Theresa May, mesaj pentru Vladimir Putin: Rusia trebuie să înceteze ”acţiunile iresponsabile şi destabilizatoare”

Autori: Marinela Sarbu , Mediafax 28.06.2019

Premierul britanic Theresa May i-a transmis preşedintelui rus Vladimir Putin că Rusia trebuie să înceteze ”acţiunile iresponsabile şi destabilizatoare” pentru ca relaţiile dintre cele două state, care s-au înrăutăţit după cazul Skripal, să se îmbunătăţească, potrivit Reuters.

May i-a mai spus preşedintelui rus în timpul întîlnirii din cadrul summitului G20 din Japonia că doreşte ca cei responsabili pentru moartea fostului spion rus Sergei Skripal în oraşul britanic Salisbury anul trecut să fie aduşi în faţa justiţiei, a precizat cabinetul premierului britanic într-un comunicat.

"Premierul a spus că utilizarea unui agent neurotoxic pe străzile din Salisbury a făcut parte dintr-un model mai larg de comportament inacceptabil şi a fost un act cu adevărat condamnabil care a dus la moartea unui cetăţean britanic, Dawn Sturgess", se arată în comunicat.

"(Ea) a subliniat că rămânem deschişi unei relaţii diferite, dar pentru ca acest lucru să se întâmple, guvernul rus trebuie să aleagă o altă cale", adaugă comunicatul.

Kremlinul a anunţat, vineri, că premierul britanic Theresa May a ridicat problema otrăvirii unui fost spion rus pe teritoriul britanic în discuţia avută cu Vladimir Putin şi că preşedintele rus i-a oferit răspunsurile relevante.

La summitul G20 de la Osaka, May şi Putin au discutat de asemenea despre necesitatea de a căuta modalităţi de relansare a relaţiilor econumice dintre Marea Britanie şi Rusia, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlin, Dmitri Peskov.