Semestru de vis în 2019 pentru investitorii de la bursă: indicele BET urcă cu 19% şi are cea mai buna primă jumătate de an din 2007 încoace

Autor: Liviu Popescu 28.06.2019

Bursa de la Bucureşti, catalogată încă piaţă de frontieră de agenţiile de evaluare financiară, are în 2019 cel mai bun prim semestru al unui an din 2007 încoace în contextul în care indicele principal BET, care urmăreşte evoluţia preţului celor mai tranzacţionate acţiuni, s-a apreciat cu 19%, potrivit datelor agregate de ZF.

Bursa românească şi-a revenit astfel după o perioadă de timp foarte pesimistă, determinată de scăderi ale indicilor bursieri ca urmare a Ordonanţei 114, şi a încheiat un semestru care prin prisma evoluţiei de 27% dintre maximul indicelui BET atins pe 28 iunie şi minimul din 14 ianuarie, poate fi caracterizat ca un “roller coaster” pentru investitori.

Creşterea puternică a indicelui BET din prima jumătate a acestui an atestă o revenire a încrederii investitorilor locali şi străini în piaţa locală, după ce aceasta a avut puternic de suferit în luna decembrie a anului trecut”, spune Gabriel Aldea, şeful brokerilor de la societatea de brokeraj Tradeville.

După ce au lăsat în spate şocul provocat de ordonanţa 114, investitorii de la Bucureşti se orientează în prezent spre rezultatele financiare aferente S1/2019, mai ales în contextul în care datele de înregistrare pentru dividende au trecut deja.

“Pentru perioada următoare, având în vedere faptul că multe date de înregistrare pentru dividendele ce sunt plătite de companii deja au trecut, cred că focusul investitorilor va fi transferat către rezultatele financiare ce urmează a fi anunţate de către acestea”, spune Gabriel Aldea.

El consideră că mulţi investitori vor păstra sub observaţie atentă evoluţia pieţelor externe în contextul în care indicii americani se tranzacţionează în apropierea maximelor istorice în condiţiile în care în ultimul an şi jumătate evoluţia pieţei american a fost mai degrabă una de consolidare şi nu una de creştere.

Pe de altă parte, valoarea de piaţă a companiilor listate la Bucureşti a urcat cu aproximativ 21 miliarde de lei în şase luni la circa 164 miliarde de lei în timp ce rulajul mediu zilnic de tranzacţionare a fost de circa 44 milioane de lei, sub cel înregistrat în 2018 şi 2017.

Pe parcursul S1/2019, bursa de la Bucureşti a avut şedinţe în care valoarea medie zilnică a fost chiar şi de doar 12 milioane de lei, precum cea din 11 martie, şi chiar de 166 milioane de lei, cea înregistrată pe 15 ianuarie 2019.