Ce produse ale chinezilor de la Huawei nu sunt acoperite de decizia lui Donald Trump de a permite companiilor americane să facă business cu gigantul chinez

Autor: Andrei Vacaru 01.07.2019

Preşedintele Consiliului Economic Naţional al Casei Albe, Larry Kudlow, a declarat în cadrul unui interviu pentru Fox News că decizia preşedintelui Trump de a permite vânzările de produse americane către Huawei se aplică doar produselor disponibile la scară largă la nivel mondial, potrivit Reuters.

Astfel, această decizie nu se aplică şi în cazul echipamentelor considerate sensibile. „Departamentul pentru Comerţ va acorda unele licenţe suplimentare acolo unde există disponibilitate generală”, a spus acesta. El a adăugat că unele companii americane, în special cele care produc microcipuri „vând produse care sunt disponibile din alte ţări. Aceasta nu este o amnistie generală. Problemele privind siguranţa naţională rămân de importanţă maximă”.

Ridicarea parţială a restricţiilor impuse gigantului telecom Huawei a fost un element-cheie în cadrul acordului încheiat săptămâna trecută între Donald Trump şi omologul său chinez, Xi Jinping, pentru reluarea negocierilor privitoare la comerţul dintre cele două ţări. Decizia a fost criticată de mai mulţi senatori americani, atât democraţi, cât şi republicani, care susţin că Huawei are legături puternice cu agenţiile chineze de spionaj. Senatorii sunt îngrijoraţi că aceste agenţii ar putea face uz de distribuirea globală a tehnologiilor Huawei pentru acţiuni de spionaj.

Administraţia Donald Trump impusese limite privind colaborarea Huawei cu firme americane şi a îndemnat ţările aliate să adopte măsuri similare, invocând riscuri asupra siguranţei naţionale. Washingtonul denunţă presupusa apropiere a Huawei de armata chineză, argumentând că fondatorul companiei chineze, miliardarul Ren Zhengfei, un simpatizant al Partidului Comunist, a fost ofiţer de telecomunicaţii în timpul stagiului militar.

Administraţia Donald Trump a avertizat recent că ar putea revizui cooperarea cu naţiunile aliate care vor utiliza echipamente produse de firma chineză Huawei, pe fondul preocupărilor de securitate. Compania Huawei, cel mai mare producător de echipamente de telecomunicaţii din lume, este monitorizată atent în Occident din cauza relaţiilor cu instituţiile guvernamentale din China. Statele Unite acuză că echipamentele Huawei pot fi utilizate de Beijing pentru activităţi de spionaj.

Sâmbătă, însă, Donald Trump a oferit mai multe concesii Chinei, inclusiv renunţarea la impunerea de noi tarife vamale, dar şi o relaxare a restricţiilor asupra companiei Huawei, pentru a reduce tensiunile cu Beijingul.