Bursele europene nu mai au voie să tranzacţioneze de astăzi acţiunile unor giganţi precum UBS şi Nestle, din cauza unui impas politic între Uniunea Europeană şi Elveţia

Autor: Alex Ciutacu 01.07.2019

Traderii din Europa nu mai au voie de astăzi să tranzacţioneze acţiunile a sute de companii elveţiene, din cauza unui impas politic între Uniunea Europeană şi Elveţia, pe care cele două părţi nu au reuşit să îl negocieze până acum.

Potrivit CNBC, oficialii elveţieni au impus o interdicţie pentru bursele şi traderii din Europa cu privire la acţiunile elveţiene, după ce Comisia Europeană şi statul elveţian nu au reuşit să se înţeleagă asupra prelungirii statutului de „echivalare” la nivelul pieţelor de acţiuni.

Elveţia şi Uniunea Europeană se află într-o dispută cu privire la înţelegerea pe termen lung în ce priveşte finanţele, imigraţia şi comerţul dintre cele două părţi, în contextul în care Elveţia nu face parte din blocul european.

Acordul de echivalare la nivelul pieţelor bursiere emis de Uniunea Europeană pentru Elveţia a expirat la finalul săptămânii trecută. Bursa din Londra (London Stock Exchange) a explicat încă de miercuri că dacă cele două părţi nu ajung la un acord, exista „posibilitatea ca autorităţile să elimine recunoaşterea care permite operatorilor bursieri din UE să tranzacţioneze instrumente elveţiene”.

În ultimii ani, Uniunea Europeană a încercat să consolideze şi să implementeze peste 120 de tratate bilaterale între blocul european şi Elveţia care stabilesc o serie de angajamente politicie într-un singur acord – scopul acordului este de a asigura cooperarea elveţienilor pe angajamente ale structurii europene precum imigraţia, în timp ce Elveţia şi-a putut păstra accesul la piaţa UE.

Astfel, tranzacţionarea unor companii elveţiene importante, precum UBS, Nestle şi Novartis, va putea fi efectuată doar pe bursa din Zurich. Pedepsele pentru a continua tranzacţionarea în afara acestui acord ajung şi pâjnă la trei ani de închisoare.