Europa economică duduie: şomajul este la cel mai mic nivel de când Eurostat publică astfel de date lunare

Autor: Iulian Anghel 02.07.2019

Nivelul bun al economiei se reflectă într-o rată redusă a şomajului în România şi în Europa ♦ Andrei Rădulescu, economistul Băncii Transilvania: Şomajul redus va ţine în tensiune piaţa muncii şi se va reflecta în nivelul de salarizare.Eurostat şi Institutul Naţional de Statistică al României au publicat luni datele despre nivelul şomajului înregistrat în luna mai. La nivelul Uniunii, rata de 6,3% este cea mai redusă din anul 2000 de când Eurostat, oficiul de statistică al Uniunii, publică seriile lunare despre şomaj. În România rata şomajului (ponderea şomerilor în populaţia activă) a fost în mai de doar 3,9%, în scădere cu 0,1 puncte procentuale faţă de cea înregistrată în luna precedentă (4%). Rata şomajului la bărbaţi a fost cu 0,9 puncte procentuale mai mare decât la femei.

Evoluţia economiei României care de câţiva ani creşte puternic se vede şi pe piaţa muncii. În România au fost în mai 350.000 de şomeri, cu 125.000 mai puţini ca acum doi ani (mai 2017). În aceeaşi vreme însă, o altă statistică de săptămâna trecută a Eurostat arăta că România se află pe podiumul ţărilor în care tinerii „nici nu lucrează, nici nu învaţă“ – sunt 730.000 de astfel de tineri cu vârste între 20 şi 34 de ani în această situaţie. Dar este posibil ca acest lucru să fie doar o chestiune de înregistrare pentru că fenomenul este mai pronunţat în sudul şi estul Europei, în vreme ce nordul protestant şi mai riguros cu statisticile înregistrează rate reduse ale neparticipării.

România nu are totuşi cel mai redus şomaj din Europa. Cehia înregistrează cea mai redusă rată a şomajului din UE, de 2,2%. Îi urmează Germania cu 3,1% şi Olanda cu 3,3%. Polonia a avut un şomaj ceva mai redus ca al României, 3,8%, iar Bulgaria ceva mai mare – 4,5%. În zona euro, rata şomajului a fost în mai de 7,5%, în scădere faţă de 7,6% luna precedentă şi 8,3% în mai 2018. Este cea mai redusă rată a şomajului din zona euro, din 2008 încoace.

În zona euro au fost aproape 12,5 milioane de persoane şomere în mai, cu 1,1 milioane mai puţin decât în mai 2018. Grecia rămâne ţara cea mai lovită de şomaj. 18% din populaţia activă a Greciei nu a avut un job în luna mai. Urmează Spania, cu o rată a şomajului de 13,6% şi Italia cu 9,9%.

Şomajul rămâne o problemă în rândul tinerilor. În mai, 3,2 milioane de tineri din UE nu erau angajaţi, iar mai bine de jumătate dintre aceştia (2,3 milioane) trăiau în zona euro. Ţările cu cea mai scăzută rată a şomajului în rândul tinerilor au fost Germania cu 5,1% şi Olanda cu 6,3%.

Statele cu cel mai ridicat nivel al şomajului au fost în T I /2029, din nou Grecia cu peste 40%, Spania cu 31,7% şi Italia cu 30,5%.