Sidex Galaţi are un nou proprietar, tot indian: a plecat Mittal, a venit Sanjeev Gupta

Autor: Răzvan Botea 02.07.2019

Compania britanică Liberty Steel, controlată de omul de afaceri indian Sanjeev Gupta, a anunţat finalizarea achiziţiei activelor europene, printre care şi Sidex Galaţi, în cadrul unei tranzacţii de 740 mil. euro.

Gupta a spus an­terior pentru ZF că va prelua şi păstra toţi angajaţii combinatului şi că vrea să crească ca­pacitatea de producţie cu 50%, până la 3 milioane de tone de oţel anual. Misiunea lui va fi una dificilă, în contextul în care băncile sunt reticente când vine vorba de creditarea siderurgiei europene, dar şi prin prisma lipsei forţei de muncă calificate. Gupta a mai spus că are un buget de investiţii de 330 mil. euro în următorii 3-5 ani.

„Este o misiune grea, dar nu imposibilă. Trebuie să plecăm de la premisa că este bine intenţionat (Sanjeev Gupta - n. red.) şi vrea să facă. Părerea mea este ca în faza iniţială s-a lansat în nişte promi­siuni pe care n-o să le poa­tă realiza uşor. Pentru creşterea capa­ci­tăţii şi producţia de va­loare adăugată sunt necesare investiţii de 400-500 mil. euro. Pe lângă pro­blema creditării, în România intervine problema forţei de muncă calificate“, a declarat pentru ZF Petru Ianc, preşedintele Societăţii Române de Metalurgie.