Sergiu Oprescu, preşedinte Alpha Bank: Intermedierea financiară a scăzut la doar 26%, dar nu este doar o problemă a băncilor. Trebuie să stăm toţi la masă, cu Guvernul, cu BNR-ul şi cu celelalte pieţe financiare

Autor: Alex Ciutacu 02.07.2019

Nivelul intemedierii financiare a scăzut de la un nivel record de peste 40% în 2008 la doar 24% în prezent, însă aceasta nu ar trebui să fie doar problema băncilor, ci a întregului sistem financiar, apreciază Sergiu Oprescu, preşedintele Alpha Bank, în cadrul evenimentului ZF Bankers Summit 19.

„Noi am plecat de la o intermediere financiară de peste 40% în 2008, iar acum suntem la 24%. (...) Din păcate nu am văzut acest subiect abordar decât de bănci şi de presă. Nu am văzut la masa în care se va rezolva de fapt problema intermedierii financiare anumite elemente. Trebuie să stăm la masă cu Guvernul, cu BNR, şi cu celelalte pieţe financiare pentru că nu este doar o problemă a sistemului bancar, ci a întregului sistem financiar”, spune Sergiu Oprescu.

Preşedintele Alpha Bank îi cere Guvernului să crească baza de clienţi bancabili.

„Trebuie să discutăm profesionist. Guvernul trebuie să îmi crească mie (sistemului bancar), baza de clienţi bancabili. Dacă aplicăm legea şi capitalizăm creditele acţionar, eu aş avea o bază mult mai mare de clienţi bancabili. Legislaţia există dar trebuie aplicată”, spune el.

Astfel, Oprescu ridică problema creditelor-furnizor atunci când vorbeşte despre pârghii de creştere ale sistemului bancar.