Alina Radu, head of banking NNDKP: Volumul de reglementări şi legislaţie din sistemul bancar este enorm

Autor: Anelis Baciu 02.07.2019

Volumul de reglementări şi legislaţie din sistemul bancar local este enorm, iar resursele şi efortul pe care băncile îl aloca pentru conformare sunt pe măsură, a spus Alina Radu, head of banking NNDKP în cadrul ZF Bankers Summit’19.

„Băncile au de implementat atât reglementări naţionale, cât şi europene. Diferenţa dintre cele două tipuri de reglementări este faptul că legislaţia europeană este predictibilă, în cazul celei naţionale predictibilitatea lipseşte. În cazul legislaţiei de la nivel european ştim din timp ce urmează să se implementeze. Din partea legiutorului român am vrea să nu mai existe o presiune suplimentară nenecesară”, a explicat Alina Radu.

Printre legile care au dat bătai de cap băncilor locale în ultima perioada s-a numărat şi legea iniţiată de senatorul Daniel Zamfir împotriva cametei care prevede plafonarea dobânzilor pe segmentul de retail.

„Avem o revenire a legii lui Zamfir, o lege care reiterează niste aspecte dintr-un pachet declarat anterior neconstituţional. Această lege a revenit pe masa legiuitorului. Din fericire însă proiectul a primit un aviz negativ de la consiliul legislativ, ceea ce înseamnă că va reintra în analiză”, a precizat Alina Radu.