Fosta şefă a CSA, Angela Toncescu, a fost condamnată la închisoare cu executare în dosarul falimentării Astra Asigurări. Decizia nu este definitivă

Ziarul Financiar 02.07.2019

Angela Toncescu, fosta şefă a Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), a fost condamnată la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu în dosarul falimentării Astra Asigurări. Decizia Curţii de Apel Bucureşti nu este definitivă. 

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au mai decis condamnarea a doi foşti vicepreşedinti ai Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, Tudor Baltă şi Constantin Buzoianu, care au primit câte 3 ani şi 6 luni de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu.

Decizia Curţii de Apel Bucureşti nu este definitivă.

În această cauză, a fost trimis în judecată şi Dan Adamescu, dar procesul a încetat după ce acesta a murit.

În decembrie 2016, Dan Adamescu şi Angela Toncescu, fosta şefă a Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) au fost trimişi în judecată de procurorii DNA, alături de alte opt persoane, pentru falimentarea societăţii Astra. Dan Adamescu trebuia judecat pentru infracţiuni de abuz în serviciu în formă calificată, complicitate la abuz în serviciu şi spălare de bani, ce ar fi fost comise în calitate de preşedinte al Consiliului de Supraveghere al SC Asigurare Reasigurare Astra SA şi administrator al Teh Nova Group Investments li Epsilon Estate Provider. "Inculpatul Adamescu Dan Grigore, preşedinte al Consiliului de Supraveghere al Societăţii de Asigurare Reasigurare ASTRA SA, în perioada 2011-2013, a administrat în mod defectuos societatea Astra, în scopul obţinerii unor avantaje personale sau în favoarea grupului de firme afiliate. Administrarea defectuoasă a constat în utilizarea unor practici/metode ilegale pentru a cosmetiza situaţia financiară a societăţii Astra, măsuri de natură să acopere activitatea infracţională, dar care, în subsidiar, au determinat şi alterarea gravă a mecanismelor de funcţionare a pieţei interne a asigurărilor", notează procurorii.

Alături de Adamescu a fost trimisă în judecată şi Angela Toncescu, fost preşedinte al Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (actuala Autoritate de Supraveghere Financiară) pentru două infracţiuni de abuz în serviciu, dar şi Tudor Baltă şi Constantin Buzoianu, foşti vicepreşedinţi al CSA, Dan Constantinescu, Daniela Popa, Corneliu Moldoveanu, membri ai CSA, Anabella Ruse, director în cadrul CSA, Marinela Nemeş, director în cadrul CSA, Carmen Ivan, tot director în cadrul CSA.

Potrivit DNA, aceştia l-ar fi ajutat pe omul de afaceri pentru ca, între 2011-2013, să "efectueze o serie de demersuri păguboase" pentru Astra, "cu încălcarea unor dispoziţii din Codul fiscal şi a legislaţiei pieţei asigurărilor şi reasigurărilor". Procurorii susţin că astfel societatea Astra a intrat în procedura administrării speciale şi ulterior în faliment, cu o pagubă de 795.387.999 lei.

Dan Adamescu ar fi dispus acordarea de împrumuturi societăţilor afiliate, de 105.999.859 lei, fără o evaluare a riscului de credit şi măsuri de protejare a resurselor Astra. De asemenea, ar fi dispus semnarea unui contract de cesiune prin care Astra s-a obligat să plătească integral datoria unei firme către o bancă, în condiţiile în care firma respectivă era în procedură de faliment. Datoria respectivă s-ar fi ridicat la 1.594.564,89 euro şi 10.000 USD, Astra recuperând doar 358.768 lei.