Mugur Isărescu, după ce a fost validat în comisiile Parlamentului pentru al şaselea mandat de guvernator al Băncii Naţionale: În acest mandat, BNR va îndeplini obiectivul de aderare a României la zona euro

Ziarul Financiar 03.07.2019

Comisiile reunite de buget-finanţe ale Legislativului au aprobat marţi un nou mandat de guvernator pentru Mugur Isărescu - al şaselea - şi componenţa noului Consiliu de administraţie al Băncii Naţionale a României.

Mandatul noii conduceri este de cinci ani, vreme în care România va intra în Zona Euro, a promis longevivul guvernator.

„(Ne asumăm – n.red.) trecerea în perioada acestui mandat la adoptarea monedei euro. Este un proces complex şi cu multe capcane. Aici tentaţia este să ne grăbim şi trebuie să o spun că am observat acuze la adresa noastră, că îngrădim procesul. Filozofia pe care am adoptat-o este ca trecerea la moneda euro să se facă cu foarte multă pregătire“, a spus Isărescu în timpul audierilor din comisiile de buget. Mugur Isărescu, care în august împlineşte 70 de ani, face istorie pentru că este singura personalitate din România care în cei 30 de ani de la revoluţie a reuşit să rămână într-una una dintre cele mai înalte demnităţi ale statului român. Isărescu a fost numit guvernator la 4 septembrie 1990, poziţie pe care a părăsit-o o singură dată, doar temporar (cu păstrarea mandatului), în 2000 când a îndeplinit funcţia de prim-ministru.

În Consiliul de administraţie, Florin Georgescu a fost validat pentru a rămâne în funcţia de prim-viceguvernator al BNR. Viceguvernatori au fost votaţi Leonardo Badea şi Eugen Nicolăescu. Ionuţ Dumitru, candidat independent pentru una dintre aceste funcţii, a obţinut doar voturile USR, nefiind validat.

Pentru funcţia de membru al Consiliului de administraţie al BNR au fost votaţi: Csaba Balint, Gheorghe Gherghina, Cristian Popaş Dan-Radu Ruşanu şi Virgiliu-Jorj Stoenescu.

Raportul Comisiilor de buget-finanţe urmează să ajungă astăzi în plenul reunit al Parlamentului. ZF