Liderii Uniunii Europene i-au ales pe conducătorii principalelor instituţii UE: Christine Lagarde a fost numită în vârful Băncii Centrale Europene. Ursula von der Leyen, propusă pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene iar Charles Michel, pentru funcţia de preşedinte al Consiliului European

Autor: Dragoş Dinu 02.07.2019

Liderii Uniunii Europene au propus-o oficial pe Christine Lagarde, actualul director al Fondului Monetar Internaţional (FMI), în vârful Băncii Centrale Europene şi au ajuns la un acord pentru ocuparea celorlalte trei poziţii de top din cadrul instituţiilor UE, potrivit Reuters. 

Christine Lagarde a anunţat marţi seară suspendarea atribuţiilor de director al FMI.

"Sunt onorată că am fost nominalizată pentru funcţia de preşedinte al BCE. În acest context, în urma consultărilor cu membrii Comisiei de Etică a FMI, am decis să îmi deleg temporar atribuţiile de director al FMI, pe durata procedurilor", a declarat Christine Lagarde marţi seară.

„Consiliul European a ajuns la un acord privind viitoarea conducere a instituţiilor Uniunii Europene", a anunţat marţi seară, prin Twitter, preşedintele instituţiei, Donald Tusk.

Ursula von der Leyen a fost propusă oficial pentru poziţia de preşedinte al Comisiei Europene. Charles Michel a fost propus pentru funcţia de preşedinte al Consiliului European. 

Josep Borrell Fontelles, ministrul de Externe al Spaniei, a fost propus oficial pentru funcţia de Înalt reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate.