Deficitul bugetar a ajuns în luna mai la cel mai înalt nivel din ultimii nouă ani

Autor: Iulian Anghel 03.07.2019

Deficitul bugetar a ajuns în primele cinci luni din an la 1,43% din PIB – 14,7 miliarde de lei -, acesta fiind cel mai înalt nivel consemnat între ianuarie şi mai, din 2011 încoace.

Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, deficitul la cinci luni a crescut cu 80% pentru că, deşi veniturile buge­tu­lui au crescut cu 11,6%, (până la 123,8 mld. lei), cheltuielile au fost cu mult peste venituri, cu un plus total de 16,3% (până la 138,5 mld. lei). Cheltuielile fanion: plus 24% la cheltuielile de personal şi plus 15% la pensii. Practic 34% din veniturile statului la cinci luni s-au dus pe salarii şi 38% la plăţi pentru asistenţa socială (pensiile în special): adică 88,4 mld. lei din veniturile totale de 123,8 mld. lei. Conservarea ţintei de deficit bugetar de 3% din PIB de­vi­ne mult mai dificilă a comentat Valentin Tătaru, eco­nomist al ING Bank.

Soluţii multe nu există. Menţinerea bugetului în ţinta de deficit de 3% din PIB ar putea însemna un compromis între două tipuri de costuri politice: depăşirea ţintei de deficit care ar determina activarea de către Bruxelles a procedurii de deficit excesiv şi un început de consolidare fiscală internă, nepopular îndeobşte.