Cum va arăta piaţa de telecom cu 3 jucători mari în loc de 5

Autor: Adrian Seceleanu 06.07.2019

Integrarea UPC de către Vodafone şi achiziţia companiilor din grupul Telekom de către Orange şi RCS&RDS ar deschide calea spre o luptă între cei trei giganţi în 5G şi oferte fix-mobil.



Achiziţia diviziei fixe a Telekom de către Orange - li­de­rul pieţei de telefonie mobilă - şi a diviziei de comu­nicaţii mo­bile de către RCS&RDS - compania de cablu care do­mi­nă pieţele de televiziune şi net fix, cel mai probabil sce­na­riu după care se va consuma exitul grupului german Deutsche Telekom din România, ar duce, alături de tran­zacţia Vodafone / UPC la formarea a trei mari grupuri care se vor putea concura puternic între ele în dezvoltarea tehnologiei 5G, dar şi pe noul teren de luptă din industrie: pachetele de servicii fix-mobil.

Orange ar câştiga accesul dorit la segmentul fix şi ar de­veni un jucător semnificativ pe piaţa de servicii TV cu aproape 2 milioane de clienţi cu afaceri care ar putea ajunge la 1,8 mld. euro anual, dar având de rezolvat problemele rămase în urma indeciziei fostelor echipe de conducere ale Romtelecom / Telekom Fix de a trece de la cupru la fibră optică.

RCS&RDS / Digi ar ajunge la un număr de aproximativ 8 milioane de clienţi pe telefonie mobilă şi ar avea acces la un spectru radio şi o reţea care i-ar permite companiei să atace şi mai dur, de pe o poziţie mai bună Orange şi Vodafone.