Andrei-Burz Pînzaru, managing partner, Reff & Asociaţii: Ponderea mică a creditării în PIB poate fi explicată şi prin accesarea de credite externe de către companii

Autor: Răzvan Botea 03.07.2019

Din topul 100 al celor mai mari companii din România, peste 70% sunt companii multinaţionale, iar acestea pot opta să acceseze un credit de la o bancă din afara ţării. Astfel, ponderea creditării în PIB-ul României scade.

„Apropo de statistică, cu ponderea creditării în PIB, aspect la care România este la coada Europei. S-a menţionat exemplul cu  top 100 companii din România, iar 73% sunt multinaţionale. Acestea, dacă accesează, de exemplu, finanţări externe la nivel de grup, plaja de creditare mare corporate eligibilă în România este redusă inevitabil”, a spus Andrei-Burz Pînzaru, managing partner Reff & Asociaţii, în cadrul evenimentului ZF Bankers Summit 19.

Alte declaraţii ale lui Andrei-Burz Pînzaru la ZF Bankers Summit 19:

Discutam acum câteva săptămâni cu o bancă care va intra în România şi urmăreşte finanţări de la 20 de mil. euro în sus, pe aceleaşi criterii discutate: track record, organizare, predictibilitate, transparenţă.

Da, o să mai vină o bancă în România. În momentul în care vine o banca care are ca target finanţări de la 20 de mil. în sus, eu zic că este un semnal bun. Partea de negociere a contractului poate fi mai simplă sau mai complicată, important este să se ajungă la semnat.

Am avut finanţări amânate foarte mult. Am avut şi o situaţie paradoxală cu o companie care a negociat în paralel cu două bănci, inclusiv documentaţia de finanţare. Deal-uri care să cadă propriu-zis ulterior semnării contractului nu, am însă o finanţare semnată care trenează deja de peste 6 luni.