Christine Lagarde, o alegere neconvenţională şi controversată pentru şefia BCE. Ea nu este nici economistă, nici şef de bancă centrală

Autor: Catalina Apostoiu 03.07.2019

Anunţul nominalizării şefei Fondului Monetar Internaţional Christine Lagarde la conducerea Băncii Centrale Europene a stârnit semne de întrebare în rândul specialiştilor pe politică monetară, dar şi în rândul analiştilor ♦ Lagarde nu este nici economistă, nici şef de bancă centrală.



Lagarde, şefa FMI în vârstă de 63 de ani, a fost prima femeie care a preluat condu­cerea instituţiei cu sediul în Washington şi va fi prima femeie care va conduce BCE. Înainte de a se alătura FMI, Lagarde a ocupat poziţia de ministru de finanţe în ţara sa de origine.

„Sunt onorată“, a declarat Lagarde cu privire la anunţ, adăugând că va renunţa temporar la atribuţiile din cadrul FMI pe perioada nominalizării.

Dacă Parlamentul european aprobă nominali­za­rea sa, Lagarde va fi nevoită să părăsească Washing­tonul pentru Frankfurt cu aproximativ 18 luni înain­tea încheierii oficiale a mandatului său la conducerea FMI. Aceasta ar urma să-l înlocuiască pe italianul Mario Draghi la sfârşitul mandatului acestuia, pe 31 octombrie.

Deşi numele său a fost vehiculat în ultimele zile, alegerea Christinei Lagarde reprezintă totuşi o surpriză, cu atât mai mult cu cât aceasta exclusese această posibilitate în trecut, scrie Le Monde.

„Este puţin surprinzătoare (alegerea) pentru că Lagarde nu este cunoscută ca având experienţă soli­dă în economie“, arată Alicia Levine, strateg la BNY Melon. „Nu ar fi fost prima mea alegere“, mărtu­riseş­te, anonim, analistul unei mari bănci europene.

„În caz de criză în zona euro, nu ştiu dacă ar avea autoritatea intelectuală necesară“, adaugă un altul. „Ne-am apucat cu toţii să răsfoim discursurile sale din trecut pentru a afla care-i este poziţia în ceea ce pri­veşte politica monetară“, explică Frederik Ducrozet, analist în cadrul băncii private elveţiene Pictet.

Dacă va fi confirmată, Lagarde ar prelua o bancă centrală care se luptă să revitalizeze creşterea econo­mică în Europa. Luna trecută, Draghi a declarat că BCE va anunţa noi stimulente dacă situaţia econo­mică a regiunii va continua să se deterioreze.

„Lagarde ar fi aşteptată să susţină o politică monetară care să impulsioneze creşterea, făcând în ace­laşi timp presiuni asupra autorităţilor fiscale să joace un rol mai activ în promovarea creşterii zonei euro“, arată Krishna Guha, strateg în cadrul Evercore ISI, potrivit CNBC. „Credem că ar susţine pachetul de relaxare aşteptat a fi lansat de Draghi în septembrie“.

Investitorii nu întrevăd o schimbare radicală de politică monetară, considerând că Lagarde împărtă­şeşte gustul lui Draghi pentru instrumente agresive şi ino­vatoare de politică monetară.

Lagarde va avea nevoie de toate calităţile sale dovedite, dar şi de ajutorul experţilor, pentru a avea succes în noua poziţie de lider al uneia dintre cele mai importante bănci centrale ale lumii, scrie economistul Mohammed A. El-Erian într-o opinie publicată de Bloomberg.

„Pentru a trece peste lipsa sa de pregătire eco­nomică şi experienţă în central banking, Lagarde va recurge probabil la un plan care a funcţionat extrem de bine în timpul mandatului său la FMI: se va înconjura de experţi, va munci din greu şi va pune întrebările potrivite la momentul potrivit pentru a găsi soluţii.“

În opinia economistului, Lagarde va beneficia de pe urma competenţelor sale solide în domeniul comunicării.

Lagarde are de asemenea uriaşul avantaj de a cunoaşte foarte bine liderii europeni şi este în special apreciată de cancelarul german Angela Merkel, potrivit Le Monde.

Nominalizarea sa stârneşte însă îngrijorare şi din punctul de vedere al imunităţii băncii centrale în faţa in­fluenţei politice. În opinia lui Ferdinando Giugliano, editorialist la Bloomberg, Lagarde va trebui să-şi dovedească independenţa.

Acesta arată că deşi Lagarde este potrivită pentru o astfel de poziţie, nominalizarea sa nu este lipsită de riscuri.

„Pentru început, Lagarde este avocat, şi nu economist. În al doilea rând, este politician. Există riscul ca banca centrală să fie percepută ca fiind mai deschis politică, şi drept rezultat mai puţin independentă.“

În ultimii ani, un număr în creştere de foşti politicieni au preluat poziţii de top în cadrul băncii centrale. Există astfel temeri în creştere că politicienii au înţeles că puterea se află la BCE şi vor să ocupe cât mai multe poziţii în cadrul acesteia, explică editorialistul Bloomberg.

Preşedintele Consiliului European Donald Tusk a declarat pentru CNBC că trecutul lui Lagarde ca ministru de finanţe nu pune în pericol independenţa BCE.

Potrivit lui Ferdinando Giugliano, o arie în care Lagarde şi-ar putea folosi abilităţile politice este construcţia unui buget al zonei euro. „Zona euro nu dispune de un fond comun pentru a ajuta ţările care se confruntă cu un şoc izolat. Din acest motiv, politica fiscală de acolo nu este la fel de eficientă ca în SUA.“

Nominalizarea Christinei Lagarde la şefia BCE va arunca Fondul Monetar Internaţional într-o căutare prematură, neanticipată a unui nou lider în contextul unui război comercial mondial care a întunecat perspectivele creşterii economice la nivel mondial, potrivit Euractiv.