Polonia accelerează introducerea taxei pe retail

Autor: Catalina Apostoiu 04.07.2019

Guvernul polonez vrea să introducă taxa pe vânzările marilor retaileri, suspendată iniţial de Comisia Europeană,  începând 1 septembrie 2019, faţă de sfârşitul acestui an, po­trivit The Warsaw Voice.

În mai, Polonia a obţinut o decizie favorabilă privitoare la ta­xa respectivă din partea Curţii de Justiţie a Uniunii Euro­pe­ne, aceasta hotărând că taxa a fost „incorect“ clasificată ca ajutor de stat de către Comisia Europeană. La acel moment, ministerul polonez de finanţe a anunţat că taxa va rămâne suspendată până la sfârşitul acestui an, decizia putând fi contestată.

Taxa a fost introdusă în septembrie 2016 pe cifre de afa­ceri lunare de peste 17 milioane de zloţi (4 milioane de euro), cu două rate: 0,8% pentru cifre de afaceri cuprinse între 17 şi 170 milioane de zloţi şi 1,4% pentru cele care depăşesc 170 mi­lioane de zloţi.

Comisia Europeană a lansat o anchetă privitoare la această taxă în septembrie 2016, obligând Polonia să suspende taxa respectivă până la finalizarea evaluării. În decembrie 2016, Polonia a făcut plângere la Curtea Europeană de Justiţie împotriva deciziei Comisiei.

Acţiunile celor mai mari retaileri au scăzut în urma anun­ţului privitor la introducerea mai devreme a controver­satei taxe, potrivit Bloomberg.

Acţiunile Jeronimo Martins SGPS, care deţine cel mai mare lanţ de magazine alimentare din Polonia, Biedronka, au pierdut până la 6,1% în Lisabona, în timp ce cel mai mare retailer de încălţăminte al ţării, CCC, a coborât cu 7,4% pe bursa din Varşovia. Acţiunile Eurocash, un wholesaler de bunuri de consum care administrează de asemenea mai multe lanţuri de magazine alimentare, au scăzut cu până la 4,3%.

„Investitorii par a fi surprinşi de reintroducerea accele­rată a taxei care va duce la creşterea costurilor retailerilor deja în trimestrul al patrulea“, arată Lukasz Wachelko, analist la Wood & Co.

„Totuşi, noua povară nu este aşteptată a schimba sentimentul pozitiv privitor la retailerii polonezi care beneficiază de creşterea solidă a economiei locale şi de avansul rapid al veniturilor disponibile ale polonezilor“.

Acţiunile Jeronimo Martins au avansat cu 34% în acest an, investitorii aşteptându-se ca firma să beneficieze semnificativ de pe urma creşterii beneficiilor sociale din Polonia, incluzând introducerea unei plăţi lunare de 500 de zloţi pentru fiecare prim copil al oricărei familii.

Având în vedere posibilitatea contestării de către Comisia Europeană a deciziei, termenul limită pentru plăţile efectuate de retaileri în contul taxei a fost prelungit, potrivit Warsaw Voice.