ZF Bankers Summit ’19. Bancherii sunt optimişti. Businessul creşte, dobânzile şi inflaţia scad, leul este stabil

Autori: Alex Ciutacu , Răzvan Botea , Anelis Baciu , Claudia Medrega 04.07.2019

Pieţele financiare sunt stabile, semnale de criză nu există deocamdată ♦ Cursul se stabilizează şi nu trece de 4,8 lei pentru un euro ♦ Deficitele sunt îngrijorătoare, dar controlabile pe termen scurt şi nu sperie investitorii.



Tensiunile din piaţa bancară locală s-au diminuat, iar bancherii sunt op­timişti în ceea ce priveşte evo­lu­ţia viitoare, ei anticipând o creş­tere a businessurilor, do­bânzi şi inflaţie în scădere, precum şi o sta­bi­li­tate a leului în raport cu euro. Nici deficitele, bu­getar şi de cont curent, nu mai sperie inves­ti­torii, în con­diţiile în care sunt controlabile pe termen scurt.

Acesta a fost unul dintre mesaje transmise la eve­nimentul ZF Bankers Summit ’19 or­ga­nizat de Ziarul Financiar în parteneriat cu cu Mas­tercard, Visa, Alpha Bank, CEC Bank, B2 Hol­ding, Deloitte, Reff & Asociaţii, Garanti Bank, NNDKP, PwC, AEGRM.ro, Capone, Druid, iCredit, Gemalto, companie din cadrul gru­pului Thales, şi Biroul de Traduceri Champollion.

„După un prim trimestru destul de acerb al cererii ca urmare a creşterii salariilor, presiu­nea inflaţiei se va diminua. Inflaţia va decelera de la 4,1% la 3,8% la finalul lui 2019. BNR va aju­ta lichiditatea din piaţă, ceea ce înseamnă o ţi­nere sub control a dobânzilor sau chiar o uşoa­ră scădere în perioada următoare. Deci pre­siune pe dobânzi nu ar trebui să mai vedem“, a explicat Florin Ilie, director exe­cu­tiv pieţe financiare în cadrul ING Bank.

Referitor la evoluţia cursului de schimb în ra­port cu euro, trezorierii băncilor spun că epi­soa­de de depreciere pronunţată sunt puţin pro­babile, cursul fiind estimat să nu depă­şeas­că nivelul de 4,8 lei pentru un euro în acest an.

„După perioada de volatilitate de la în­ceputul anului, în momentul actual vedem o si­tuaţie calmă a pieţei, cu o volatilitate scăzută. Dacă va exista o depreciere a leului, nu va fi una pronunţată. Nu vom vedea un curs peste 4,8 lei pentru un euro sau semnificativ peste 4,8 lei pentru un euro“, a explicat Adrian Pârvules­cu, director executiv în cadrul UniCredit Bank.

Pe de altă parte, consultanţii spun că luând în calcul acest cadrul macroeconomic şi financiar favorabil, băncile îşi vor relua apetitul de vânzare şi cumpărare, urmând să continue procesul de consolidare.

„Va exista un context oportun atât pentru cei care vor să vândă, să facă exit, cât şi pentru cei care vor să cumpere şi au realizat că îi ajută, pe lângă creşterea organică, să facă şi achiziţii în piaţă“, a afirmat Radu Dumitrescu, parte­ner, Deloitte România.