Preşedintele francez Emmanuel Macron condamnă încălcarea prevederilor Acordului Nuclear de către Iran

Autori: Bianca Pavaluca , Mediafax 07.07.2019

Preşedintele francez Emmanuel Macron a condamnat duminică Iranul pentru încălcarea prevederilor Acordului Nuclear semnat în 2015 prin decizia de a creşte concentraţia uraniului îmbogăţit, relatează Reuters.

Emmanuel Macron a reiterat termenul limită de 15 iulie pentru reluarea dialogului cu omologul său iranian Hassan Rouhani privind Acordul Nuclear.

Administraţia de la Teheran a anunţat duminică dimineaţă că va creşte concentraţia uraniului îmbogăţit cu aproape două procente peste limitele permise în Acordul Nuclear semnat în 2015, pentru a produce combustibil pentru centrale nucleare.

Abbas Araqchi, adjunct al ministrului iranian de Externe, a transmis că Administraţia de la Teheran va înceta să respecte câte o prevedere a Acordului Nuclear la fiecare 60 de zile, dacă ţările semnatare nu iau măsuri pentru protejarea Iranului de sancţiunile impuse de Statele Unite.

Guvernul francez a anunţat că nu va declanşa momentan mecanismul de rezolvare a disputelor din cadrul Acordului Nuclear, dorind să ofere părţilor implicate o săptămână pentru a reporni negocierile.

„Nu este o opţiune în acest moment”, a declarat o sursă din cadrul Administraţiei Prezidenţiale din Franţa.

Mecanismul de rezolvare a disputelor din cadrul Acordului Nuclear ar putea duce la reimpunerea sancţiunilor din partea Organizaţiei Naţiunilor Unite împotriva Iranului.