Cel mai sărac şi mai corupt stat din UE reduce finanţarea de stat a partidelor şi permite donaţii nelimitate pentru acestea

Autor: Catalina Apostoiu 08.07.2019

Parlamentul bulgar a decis să reducă subvenţiile de stat pentru partidele politice şi să permită finanţare nelimitată din partea persoanelor fizice şi companiilor pentru acestea, o mişcare condamnată de cel mai mare partid de opoziţie şi de grupurile anticorupţie, scrie Reuters.

Un talk show de televiziune popular a dezvăluit că în urma unor erori de calcul, partidele au primit peste 12 leva (6,5 euro) per vot ca subvenţii de stat pentru S1, în loc de cei 11 leva la care aveau dreptul legal.

Dezvăluirile au stârnit proteste puternice în Bulgaria, partidele fiind obligate să returneze peste 14 milioane de leva la vistieria statului, scrie Euractiv. Drept urmare, guvernul a propus reducerea subvenţiilor la numai 1 leva (0,5 euro) per vot.

Pentru a compensa reducerea, s-au eliminat interdicţia ca partidele să primească donaţii de la companii, cât şi limita maximă de 10.000 de leva privind donaţiile anuale venite din partea persoanelor fizice.