Sondaj Reuters. Principalele valute din Europa Centrală şi de Est s-ar putea aprecia în raport cu euro anul viitor. Însă leul românesc se poate deprecia, cursul urmând să urce spre 4,8 lei/euro

Autor: Mediafax 08.07.2019

Principalele valute din Europa Centrală şi de Est (ECE) s-ar putea aprecia în raport cu euro în anul următor, potrivit unui sondaj realizat de Reuters printre 34 de analişti, care avansează totuşi o depreciere a leului, cursul urmând să urce spre 4,8 lei/euro. 

Leul românesc este văzut în depreciere în anul următor la 4,81 lei/euro, de la 4,725 lei/euro, potrivit sondajului, care a avut loc între 1 şi 3 iulie. Leul a fost cea mai slabă monedă din regiune în acest an, deoarece România a fost afectată de politicile fiscale imprevizibile şi de dezechilibrele economice tot mai mari. Ciprian Dascălu, economist-şef la ING Bank România, invocă majorările de dificit de cont curent şi de deficit bugetar pentru evoluţia mai puţin performantă a leului, văzut drept mai slab decât alte valute din ECE.

Deficitul bugetar consolidat al ţării a crescut la 1,43% din PIB în primele cinci luni, de la 1,1% la sfârşitul lunii aprilie, în timp ce deficitul de cont curent s-a majorat cu 38,5%, la 2,31 miliarde euro în ianuarie-aprilie. 

Creşterile salariale au antrenat creşterea economică a zonei şi au accelerat inflaţia, spre deosebire de zona euro, unde ritmul a încetinit. Analiştii chestionaţi de Reuters se aşteaptă ca forintul maghiar să se aprecieze cu 0,77% faţă de euro, la 320 de forinţi pentru un euro, în timp ce zlotul polonez ar urma să se aprecieze cu 0,5% faţă de moneda comună, la 4,22 zloţi pentru un euro, iar coroana cehă se va întări uşor, la 25,30 pentru un euro.