Lipsa de personal şi birocraţia le dau cele mai mari dureri de cap micilor antreprenori

Autor: Florentina Niţu 09.07.2019

Deficitul de personal şi birocraţia excesivă sunt cele mai mari provocări cu care se confruntă zi de zi antreprenorii aflaţi la început de drum, iar statul ar trebui să fie responsabil cu găsirea unor soluţii în acest sens, consideră micii întreprinzători. 

„Problema forţei de muncă este critică. Aceasta este provocarea majoră pentru antreprenori. Statul ar trebui să încurajeze mediul de afaceri, ar trebui să gestioneze mult mai bine resursa umană sau să ne stimuleze pe noi să o pregătim. Pentru că noi ştim foarte bine ce avem de făcut“, spune Emilia Lungu, fondatoarea Vitria, companie care se ocupă de comercializarea auto­ma­telor de flori şi aranjamente florale pentru evenimente. Emilia Lungu este de profesie farmacist şi a renunţat în 2017 la domeniul medical pentru o afacere cu automate de flori, pe care a pariat 50.000 de euro.

Cu aceeaşi problemă se confruntă şi Mihaela Anca Bălan, proprietara cofe­tăriei Michelle din Craiova, care a înfi­inţat compania în 2011, cu eco­nomiile pe care le deţinea la momentul respectiv.

Ea spune că ar fi vrut să con­trac­teze un împrumut bancar, însă socie­tăţile emitente nu ofereau acest spri­jin antreprenorilor la început de drum, pe motiv că businessul ar putea să nu fie predictibil.