Acţiunile celei mai mari bănci germane, Deutsche Bank, scad în continuare şi înregistrează un declin de 12% în ultimele două şedinţe

Autor: Alex Ciutacu 09.07.2019

Acţiunile celei mai mari bănci germane, Deutsche Bank, continuă să scadă în şedinţa de marţi, după ce luni au închis cu o scădere de circa 6% pe bursa din Franfurt – pe fondul valului de concedieri anunţat de creditor.

Astfel, marţi la ora 12.20, acţiunile Deutsche Bank se tranzacţionau la 6,4 euro per acţiune, în scădere cu 5,6% de la începutul şedinţei de tranzacţionare, la o capitalizare bursieră de aproape 13,2 miliarde euro, cumulând o scădere de circa 12% de la anunţul privind concedierea a 18.000 de oameni şi până la momentul redactării acestui articol.

Potrivit Reuters, analiştii spun că CEO-ul Christian Sewing, care a preluat frâiele băncii în urmă cu un an, a luat o decizie bună în privinţa închiderii birourilor de tranzacţionare, însă pun la îndoială capacitatea de a pune planul în aplicare într-un climat cu dobânzi scăzute în care băncile americane câştigă pas cu pas piaţa germană.

„Eliminarea activităţilor de tranzacţionare volatile, subperformante şi care solicită mult capital, corelată cu reduceri ulterioare la nivelul costurilor operaţionale, ar trebui să îmbunătăţească profitabilitatea, însă riscurile pe care le prezintă execuţia sunt ridicate”, notează agenţia de rating Fitch.

Luna trecută, Fitch a atribuit băncii rating-ul „BBB”, cel mai redus statut investiţional.

Deutsche plănuieşte să îşi mute eforturile înspre segmentul de corporate banking şi wealth management, activităţi care pot genera venituri mai stabile, dar care prezintă un mediu mai competitiv.

Banca a început concedierile încă de luni, angajaţii fiind concediaţi din Sydney şi până în New York.

Din altă perspectivă, mii de finanţişti îşi caută de muncă în toată lumea pe fondul reorganizării masive de la Deutsche Bank.