Arabii de la Flyadeal rămân cu o flotă aproape integral formată din aeronave Airbus, după ce au renunţat la comanda de 5,9 mld. dolari pentru Boeing

Autor: Iulian Tenchiu 09.07.2019

Compania Flyadeal din Arabia Saudită a anulat o comandă pentru o flotă de aeronave Boeing 737 MAX, în valoare de 5.9 mld. de dolari, şi au decis să rămână cu o flotă aproape integral formată din aeronave Airbus. Flyadeal s-a alăturat astfel marilor companii care au abandonat Boeing, precum China Airlines, scrie CNBC.

Compania aeriană a comandat o flotă de 30 de aeronave Airbus A320 neo, al cărei preţ se ridică la 5.5 mld. de dolari. Flyadeal este una dintre primele companii aeriene din lume care va opera o flotă formată integral din aeronavele Airbus.

„Prin această comandă vom deveni operatorii unei flote formate în totalitate din aeronave Airbus A320”, au declarat duminică reprezentanţii companiei Flyadeal.

În decembrie, compania aeriană era pe punctul de a achiziţiona o flotă de aeronave Boeing 737 Max, dar cele două castastrofe aviatice în care a fost implicat modelul 737, au convins compania din Arabia Saudită să renunţe la achiziţie.

„Boeing colaborează cu Arabia Saudită de şapte ani şi ne mândrim cu acest lucru. Noi ne dorim ca echipa Flyadeal să îşi dezvolte operaţiunile. Echipa Boeing va continua să lucreze pentru a transforma 737 Max într-o aeronavă sigură, pe care să o putem livra”, a scris Boeing într-un email.

Şi alte companii aeriene din Orientul Mijlociu au anunţat că vor renunţa la avioanele companiei Boeing şi se vor îndrepta către rivalul său, Airbus, dacă problema modelului 737 Max nu va fi rezolvată rapid. Compania aeriană Oman Air a susţinut că începând cu următoarea lună, va începe negocierile cu Airbus, dacă Boeing nu rezolvă problema lui 737 Max. De asemenea, compania aeriană flydubai declara în Aprilie că s-ar pregăti să comande aeronave A320neo.

Compania Airbus ar putea deveni în acest an cel mai mare producător de aeronave de transport din lume, din cauza problemelor cu care se confruntă Boeing, care şi-a redus producţia de aeronave.