ASF intervine în scandalul dintre SIF-uri. “ASF a solicitat SIF Oltenia să comunice motivele pentru care a apreciat că solicitarea de convocare a AGA nu îndeplineşte condiţiile legale”

Autor: Liviu Popescu 09.07.2019

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), supraveghetorul şi reglementatorul pieţei de capital din România, spune că a solicitat consiliului de administraţie al SIF Oltenia să comunice motivele pentru care a apreciat că solicitarea de convocare a acţionarilor nu îndeplineşte condiţiile legale.

SIF Oltenia a anunţat luni la bursă că a respins solicitarea de adunare generală a acţionarilor, înaintată de SIF Banat Crişana şi de SIF Muntenia, acţionari cu 5% din capitalul social, din cauza “neîndeplinirii condiţiilor legale şi de fond”.  În cadrul acestei adunări urma să se discute inclusiv revocarea lui Tudor Ciurezu, preşedintele executiv al SIF Oltenia.

„ASF a solicitat Consiliului de Administraţie al SIF OLTENIA SA să comunice  motivele pentru care a apreciat că solicitarea de convocare a AGA  nu îndeplineşte condiţiile legale. După analizarea argumentelor reprezentanţilor SIF OLTENIA SA,  ASF va dispune, dacă este cazul, măsurile legale care se impun, în conformitate cu atribuţiile şi prerogativele sale”, a transmis ASF la solicitarea ZF.

O primă reacţie la decizia SIF Oltenia a avut-o Asociaţia Investitorilor la Bursă (AIPC). Asociaţia spune că dezaprobă decizia SIF Oltenia de a nu da curs solicitării unei AGA, considerând că această măsură afectează drepturile acţionarilor minoritari, atât la nivelul societăţii cât şi, în general la nivelul bursei.

“AIPC consideră că modalitatea în care consiliului de administraţie al SIF Oltenia a înţeles să procedeze este profund eronată şi, totodată, de natură a afecta drepturile acţionarilor minoritari, atât la nivelul SIF Oltenia cât şi, în general la nivelul pieţei”, spune AIPC într-un document semnat de Laviniu Beze, preşedintele Asociaţiei.

SIF Oltenia a respins solicitarea de adunare generală a acţionarilor, înaintată de SIF Banat Crişana şi de SIF Muntenia, acţionari cu 5% din capitalul social, prin care urma să se discute inclusiv revocarea lui Tudor Ciurezu, preşedintele executiv al SIF Oltenia.

Societatea a motivat faptul că AGA nu îndeplineşte condiţiile legale de formă şi de fond. AIPC consideră că SIF Oltenia “nu s-a obosit să precizeze dacă nu în detaliu, măcar pe scurt, care au fost condiţiile legale de fond şi de formă neîndeplinite”.

“Atitudinea consiliului de administraţie al SIF Oltenia echivalează cu o sfidare a acţionarilor şi o manifestare a voinţei celui puternic, în deplină antiteză cu principiile care trebuie să guverneze o societate listată pe piaţa de capital, cu un număr semnificativ de acţionari”.