Dobânzile negative îşi fac încet loc şi în Europa emergentă

Autor: Catalina Apostoiu 10.07.2019

Raliul obligaţiunilor suverane din Europa de Est i-a lăsat pe investitorii înfometaţi de randamente cu mâinile aproape goale, mulţi reorientându-se către alternative cu risc mai ridicat, scrie Bloomberg.



Toate euroobligaţiunile Cehiei se tranzacţionează la yielduri negative, în timp ce rata obligaţiunilor cu scadenţă în 2029 ale Poloniei mai are 15 puncte bază până vor scădea sub zero.

Obligaţiunile pe 10 ani cu rating junk ale Serbiei oferă mai puţin de 1,5%, iar spread-ul titlurilor pe 2028 ale Croaţiei aproape s-a înjumătăţit în acest an.

„Europa Centrală şi de Est este legată la evoluţiile din zona euro, yieldurile de acolo sunt deja scăzute şi nu mai pot scădea prea mult“, arată Lutz Roehmeyer, de la Capitulum Asset Management din Berlin.

Schimbarea de sentiment vine ca efect al faptului că investitorii se pregătesc pentru perspective de creştere mai redusă. Chiar şi după un raport mai solid decât se anticipa privitor la situaţia locurilor de muncă din SUA, contractele futures iau în continuare în calcul o reducere a dobânzilor cu un sfert de punct procentual sau mai mult din partea băncii centrale americane. Pieţele pariază de asemenea că Christine Lagarde va prelungi politicile monetare ultra-relaxate ale Băncii Centrale Europene.

În acest context, yieldurile deja scăzute de pe continent au atins minime record.

„Clienţii care erau obişnuiţi cu randamente mult mai mari au dificultate în a privi către Croaţia sau Serbia la nivelurile la care se situează în prezent yieldurile“, spune Lovro Kuspilic, trader în cadrul companiei de brokerak AFS Interest.

În condiţiile în care spread-urile se îngustează în continuare, iar aproximativ un sfert din titlurile de datorie la nivel mondial au yielduri negative, investitorii în obligaţiuni prezenţi în Europa de est se reorientează către nume mai exotice dinspre sudul sau estul extrem al continentului, sau iau în considerare titluri mai volatile.

Euroobligaţiunile Turciei cu scadenţă în anul 2026 se tranzacţionează la un randament de 5,03%, în timp ce noile obligaţiuni pe şapte ani ale Ucrainei oferă în continuare un randament de 5,93%, deşi au scăzut cu aproape 100 de puncte bază de la lansarea din 14 iunie.

„Avem valorizări ridicol de reduse impuse de riscul politic în Turcia, iar în Ucraina pariurile noastre pe un nou guvern stabil după alegeri nu sunt încă incluse în preţ“, arată Gintaras Shlizhyus, analist de credit în cadrul Raiffeisen, avertizând că schimbarea guvernatorului băncii centrale a Turciei nu dă bine. Acesta are de asemenea o recomandare buy pentru Serbia, Kazahstan şi Macedonia de Nord.