Petrom: Producţia de hidrocarburi scade, dar revenirea în forţă a Petrobrazi îi face optimişti pe analiştii de la Bursă

Autori: Liviu Popescu , Tibi Oprea 10.07.2019

OMV Petrom (SNP) a înregistrat în al doilea trimestru din 2019 o scădere de 5,6% a producţiei totale de hidrocarburi faţă de T2/2018, în timp ce preţul mediu realizat la ţiţei, de 60,26 dolari pe baril, a scăzut cu 7%. Însă în ultimele 12 luni dolarul american s-a apreciat faţă de leu cu 8%, ceea ce arată că preţul în lei pe baril la care a lucrat Petrom în lunile aprilie, mai şi iunie 2019 este mai mare cu 1%.

„Ar fi de aşteptat ca rezultatele pe segmentul upstream să fie mai bune decât cele din T1, pe fondul creşterii vânzărilor totale (petrol şi gaze) la 13 mil. bep (barili echivalent petrol) de la 12,8 mil. bep în T1, cu toate că producţia zilnică a scăzut uşor, la 151 mii de la 153 de mii bep. Segmentul upstream a adus peste 2/3 din profitul din T1, de aceea ne aşteptăm la o contribuţie pozitivă semnificativă la rezultatul net al companiei în trimestrul al doilea“, spune Claudiu Cazacu, analist şef al XTB România.

Pe de altă parte, pe segmentul Downstream Oil, marja de rafinare s-a înjumătăţit, însă rata de utilizare a rafinăriei Petrobrazi s-a dublat în ultimul la 94%. Anul trecut, rafinăria a fost oprită pentru lucrări de întreţinere, ceea ce a avut un impact negativ de 150 milioane de lei.

Ayhan Chemal, equity sales trader BT Capital: Investitorul la Bursă preferă un mediu politic stabil, nu cu surprize care să vină peste noapte

Mihai Daniel, CEO, Coinsby: În România nu este rentabil să investeşti în monedele virtuale din cauza reticenţei băncilor