O gospodărie din România a avut, în medie, venituri de 4.542 de lei pe lună, în T1/2019

Autor: Cristina Bellu 10.07.2019

O gospodărie din România a avut, în medie, venituri lunare de 4.542 de lei în T1/2019, în timp ce cheltuielile s-au ridicat la 3.834 lei lunar şi au reprezentat 84,4% din nivelul veniturilor totale, arată datele Institutului Naţional de Statistică.

Cea mai mare parte a veniturilor unei gospodării provine din salarii şi celelalte venituri asociate lor (67,8% din veniturile totale ale gospodăriilor).

De asemenea, la formarea veniturilor totale ale gospodăriilor au contribuit şi veniturile din prestaţii sociale (18,7%), veniturile din agricultură (1,4%), veniturile din activităţi neagricole independente (2,2%), cele din proprietate şi vânzarea de active din patrimoniul gospodăriei (1,0%) precum şi veniturile în natură (7,8%), în principal, contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (6,6%).

În ceea ce priveşte structura veniturilor pe persoană, datele INS arată că, în medie, un membru al gospodăriei a obţinut venituri medii în valoare de 1.752 lei pe lună în T1/2019.

Totuşi, există diferenţe semnificative în ceea ce priveşte veniturile populaţiei în funcţie de mediul de rezidenţă: un membru al unei gospodării din oraş a obţinut în T1/2019, în medie, cu 65% mai mult decât unul din mediul rural.

În ceea ce priveşte cheluielile gospodăriilor din România în T1/2019, statisticile arată că, în medie, acestea au fost de 3.834 lei lunar.

Datele INS arată că, de altfel, cheltuielile gospodăriilor au au reprezentat 84,4% din nivelul veniturilor totale.

Structura cheltuielilor unei gospodării pe persoană arată că, în medie, un membru al unei familii din România a cheltuit 1.479 de lei pe lună în T1/2019, cheltuiala medie fiind mai mare în oraşe (1.789 lei/ lună/ persoană, cu 60% peste nivelul cheltuielilor persoanelor de la sate).

Principalele destinaţii ale cheltuielilor efectuate de gospodării sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii şi transferurile către administraţia publică şi privată şi către bugetele asigurărilor sociale, sub forma impozitelor, contribuţiilor, cotizaţiilor, precum şi acoperirea unor nevoi legate de producţia gospodăriei (hrana animalelor şi păsărilor, plata muncii pentru producţia gospodăriei, produse pentru însămânţat, servicii veterinare etc.).

În cazul cheltuielilor pentru investiţii, destinate pentru cumpărarea sau construcţia de locuinţe, cumpărarea de terenuri şi echipament necesar producţiei gospodăriei, cumpărarea de acţiuni etc., acestea deţin o pondere mică în cheltuielile totale ale gospodăriilor populaţiei (doar 0,4%), mai arată datele INS.