Americanii fac schimbări în echipa de conducere după finalizarea achiziţiei Bank Leumi de către First Bank

Autor: Claudia Medrega 10.07.2019

Ion Popovici devine preşedinte executiv la Bank Leumi, iar Ilinca Rosetti este preşedinte al Consiliului de administraţie, după ce First Bank, deţinută de fondul american de investiţii J.C. Flowers a finalizat achiziţia Bank Leumi.

“Începând cu 10 iulie, Bank Leumi România are un nou Consiliu de Administraţie şi un nou preşedinte executiv, în persoana lui Ion Popovici”, a transmis First Bank.

Din noul Consiliu de administraţie al Bank Leumi fac parte Ilinca Rosetti, preşedinte, Robert Maxim, Manfred Rauchwerger, Răzvan Filcescu şi Bogdan Ciobotaru.

First Bank a finalizat astăzi achiziţia pachetului majoritar de acţiuni în cadrul Bank Leumi România, subsidiară a Bank Leumi Israel, după ce a obţinut aprobările necesare din partea Băncii Naţionale a României şi a Consiliului Concurenţei din România şi după îndeplinirea condiţiilor specifice acestui tip de tranzacţie.

„Suntem încântaţi să intrăm în această nouă etapă de creştere. Salutăm cu entuziasm toate noile oportunităţi ce derivă din acest eveniment de referinţă: know-how-ul colegilor noştri de la Bank Leumi România, experienţa acestora în gestionarea unui portofoliu foarte special, clienţii acestei bănci, pe care aşteptăm cu nerăbdare să îi deservim. În următoarele luni, cele două companii vor trece printr-un proces de integrare premergător fuziunii. Avem convingerea că această achiziţie va transforma First Bank într-un partener bancar mai puternic şi mai relevant pentru toţi clienţii noştri actuali şi viitori, prin contribuţia pe care Bank Leumi România o va aduce expertizei noastre anterioare”, spune Dominic Bruynseels, preşedinte executiv al First Bank.

Hanan Friedman, prim-vicepreşedinte executiv, directorul Direcţiei de Strategie, Inovaţie şi Transformare la Bank Leumi Israel susţine că vânzarea Bank Leumi Romănia către First Bank, deţinută de o entitate financiară internaţională de top, va permite continuarea implementării politicii Leumi de «urmare a clientului», care presupune mai degrabă colaborări cu mari actori internţionali şi nu o prezenţă efectivă. “Această vânzare constituie un nou pas în implementarea strategiei noastre de a ne orienta spre activităţile bancare de bază ale Leumi, în acelaşi timp concentrându-ne asupra operaţiunilor noastre internaţionale din principalele centre financiare ale lumii, prin intermediul sucursalelor pe care le deţinem în SUA şi Marea Britanie.

Ion Popovici, noul preşedinte executiv al Bank Leumi are o experienţă de peste 28 de ani în sectorul bancar, perioadă în care a deţinut funcţii de top în cadrul unor instituţii bancare importante din România, precum Eximbank sau BRD-Groupe Societe Generale. Înainte de a fi numit preşedinte executiv al Bank Leumi România, Ion Popovici a deţinut funcţia de vicepreşedinte executiv financiar / preşedinte executiv interimar al băncii în ultimul an şi jumătate şi a coordonat întreaga activitate a organizaţiei, cu responsabilităţi directe pe zonele de strategie, activitate comercială, trezorerie, activitate juridică, resurse umane, contabilitate, raportare către grup, raportare către BNR, situaţii financiare, control bugetar şi operaţiuni.

Ilinca Rosetti, preşedintele Consiliului de administraţie al Bank Leumi este în prezent Operating Partner în cadrul JC Flowers& Co. Ea are o experienţă internaţională de 14 ani în management bancar, pe segmentul de corporate banking şi cooperare pentru dezvoltare financiară, în Europa Centrală şi de Est.

Rosetti a fost CEO al Mirabank Serbia, filială a grupului Royal Abu Dhabi, unde a asigurat demararea operaţiunilor singurei bănci specializate pe corporate banking de pe piaţa sârbă. Ilinca Rosetti cunoaşte bine piaţa bancară din România. Ea a condus ProCredit Bank România timp de cinci ani, între 2010 şi 2015. Anterior, Ilinca Rosetti a fost deputy CEO (2007) şi apoi CEO (2007-2010) al ProCredit Bank Moldova.