Opinie Dragoş Damian, Terapia Cluj:Comand lui PwC un studiu pentru 2023 - Care este angajabilitatea în domeniul în care şi-au luat licenţa a celor 72% absolvenţi de bacalaureat din 2019?

Autor: Dragos Damian 10.07.2019

Studiul PwC European Private Business Survey exprima statistic strigatul disperat al fiecarui angajator: NU GASIM PERSONAL CALIFICAT nicaieri in Europa de Est.

Studiul nu releva cauzele, dar ele sunt de buna seama un efect al migratiei de dupa 2004, si mai ales 2007, a peste 12 milioane de est europeni catre tarile din vest. Oamenii de afaceri simt criza fortei de munca inca de acum 5 ani, de cand efectele crizei economice incepusera sa se stinga iar ofertelor de job-uri sa le raspunda tot mai putini candidati.

Nu-mi aduc aminte de statisticile din 2013-14, dar ne amintim de semnalele de alarma ale angajatorilor din Cehia, Polonia, Ungaria si mai apoi Romania, cand citeai despre un constructor, hotelier sau industrias care spunea ca nu gaseste forta de munca calificata, lucru care s-a extins si agravat in ultimii 2 ani in care nu gasesti forta de munca de nici un fel. Acum avem cifre pentru Romania, pierdem anualizat 7% din PIB pentru ca nu reusim sa acoperim deficitul de forta de munca.

Fara tinte demografice, proiectele “de fitze” de repatriere a romanilor plecati, cu tamtam-ul de PR de la lansare, nu au prins cheag, au avut eventual de castigat din ele doar firmele care le administrau. Asa ca sa nu ne mai imbatam cu apa rece, romanii de dincolo nu vor veni inapoi mai devreme de 10 ani, si eventual doar pentru a se retrage la batranete.

Toate tarile din Europa de Est se confrunta cu criza serioasa a fortei de munca, dar poate niciunele cu aceeasi brutalitate precum Polonia si Romania, de unde au plecat in vest circa 10 milioane de oameni in total – cei mai buni meseriasi erau de altfel in aceste doua tari, instalatorul polonez si zugravul roman nu mai sunt demult generice peiorative, ci carti de vizita ale profesionalismului migrantilor din Europa de Est. Polonia, care are deja convergenta pe media UE pe multi parametrii de remuneratie si compensare, are proiecte tintite de a-si repatria concetatenii, concentrandu-se pe tinerii plecati dincolo, pe care ii tenteaza cu joburi fara taxe. Si in plus, au avantajul ca pot aduce forta de munca calificata din est, stiti de ce? Pentru ca se vorbeste rusa….

Noi cum pregatim tanara generatie pentru cariera si viata?

Si nu in ultimul rand, il demonizam in continuare pe “Dorel”, asigurandu-ne ca viitoarele generatii se indeparteaza si mai mult de munca manuala, de rusine sa nu fie asimilati acestui fail din cultura pop.

La presiunea angajatorilor, au inceput sa activeze scolile in invatamantul dual si profesional, probabil cea mai mare reforma durabila din educatie pentru a crea o noua generatie de muncitori calificati. Dar reforma este incompleta, dupa ce vor fi ultracalificati, absolventii vor putea pleca la sfarsitul scolii oriunde in vest, adica ii dam gata pregatiti, cum facem cu medicii de exemplu.

Ce este de facut pe termen lung, in afara de statistici? In primul rand trebuie sa ne intoarcem fata catre enunturi de bun simt:

Sunt enunturi simple pe care o guvernare inteleapta le transforma in politici publice sustenabile. Avem 72% promovabilitate la bacalaureat? Pe mine ma intereseaza ceilalti 28% pe care sa-I calificam intr-o noua generatie de antreprenori si meseriasi.

Asa ca revin cu solicitarea din titlu, de a ne intalni cu PwC la o statistica la 4 ani de azi incolo: care este angajabilitatea in domeniul in care si-au luat licenta a celor 72% absolventi de bacalaureat din 2019?