Ursula von der Leyen, nominalizarea Consiliului European pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene: Sper că Marea Britanie va renunţa la Brexit

Autor: Andrei Vacaru 10.07.2019

Ursula von der Leyen, nominalizată de Consiliul European pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene, a declarat miercuri că speră că Marea Britanie va renunţa la Brexit, dar a avertizat că Londra trebuie să îşi asume responsabilitatea pentru deciziile luate, potrivit France 24.

Von der Leyen a mai adăugat că Acordul negociat de către Blocul comunitar cu premierul Theresa May, dar pe care Parlamentul britanic l-a respins, era un acord foarte bun. Ea a mai spus că sub conducerea ei, Comisia Europeană nu va fi mai dispusă ca până acum să negocieze o nouă înţelegere.

De asemenea, ea a ţinut să le transmită celor doi candidaţi pentru funcţia de premier, Boris Johnson şi Jeremy Hunt, că „tonul şi atitudinea” Marii Britanii în privinţa Brexit sunt extrem de importante pentru viitorul relaţiilor dintre Londra şi Bruxelles. Atât Hunt, cât şi Johnson, au promis că vor renegocia Acordul privind Brexit pentru a obţine condiţii mai bune, iar în caz contrar vor prefera ieşirea din UE fără acord, însă oficialii de la Bruxelles au dat de înţeles în repetate rânduri că nu sunt dispuşi să renegocieze prevederile documentului.

„Deşi sper că veţi rămâne (în Uniunea Europeană, n.r.), este în interesul nostru să lămuriţi situaţia. Avem un Acord care nu a fost semnat de ambele părţi”, i-a răspuns von der Leyen unui europarlamentar britanic care îi adresase o întrebare în cadrul unei audieri în Parlamentul European. „Cred că Acordul este unul bun, dar este responsabilitatea dumneavoastră să lămuriţi lucrurile”, a adăugat ea.