Afaceri de la zero. Eco Tiny House, un proiect început în 2017 la Miercurea Ciuc, trimite anual peste 40 de căsuţe ecologice la export

Autor: Florentina Niţu 11.07.2019

♦ În atelierul din Miercurea Ciuc lucrează 20 de oameni, care pot finaliza într-o lună 4-5 căsuţe de 15-25 de metri pătraţi. Cifra de afaceri estimată pentru 2019 ajunge la un milion de euro ♦  „Creşterea este foarte mare, peste ceea ce poate produce fabrica în prezent“. 



Antoine Dussenne, un antre­pre­nor de origine belgiană sta­bilit din 1990 în România, şi Szakacs Botond, un tânăr inginer proiectant, s-au cunoscut în urmă cu doi ani la Miercurea Ciuc, iar după numai o săptămână au schiţat împreună primele idei ale proiectului Eco Tiny House, o afacere prin care au ajuns să producă 40-45 de căsuţe ecologice, pe care le trimit peste hotare, în Europa.

„Filozofia de a fabrica case mici a apărut în America, apoi a venit în Europa şi încet, încet a ajuns în România. Eu voiam să fac o afacere cu căsuţe ecologice, dar aveam ne­voie de cineva care să se ocupe de producţie. Eu locuiam în Piatra-Neamţ, dar am mers în Ardeal pentru că acolo sunt oameni harnici“, povesteşte Antoine Dussenne.

Prima căsuţă a fost finalizată într-o lună, un proiect care a rămas şi astăzi în familia lui Szakacs Botond, iar de acolo numărul comenzilor a început să crească pe măsură ce meşterii finalizau proiecte care au devenit rând pe rând adevărate cărţi de vizită pentru Eco Tiny House.

Szakacs Botond este de meserie inginer proiectant, cu experienţă în domeniu, însă nu a lucrat niciodată în execuţie, iar acest business a fost o provocare pentru el. Prima căsuţă pe roţi a făcut-o pe şasiul unei limuzine vechi, pentru că nu avea bani atunci să cumpere un trailer. Apoi au venit primele comenzi din Belgia şi au început să producă tot mai mult, ajungând la o producţie de patru sau cinci căsuţe pe lună, care în majoritatea cazurilor au mers către clienţi stăini.

„Produsele noastre sunt pre­mium, de aceea ne adresăm clienţilor străini. Cel mai mic preţ pentru o căsuţă ne­utilată, făcută pe un trailer, cu electricitate este de 20.000 de euro. Cea mai sofisticată căsuţă, care poate avea panouri solare, sistem special de încălzire sau apă filtrată, ajunge până la 40.000 de euro, plus TVA“, spune Antoine Dussenne.

Cea mai scumpă căsuţă vândută de companie a costat 55.000 de euro.

Antoine Dussenne şi-a asumat rolul de manager de vânzări, imagine, dar şi de viziune asupra viitorului companiei, iar Szakacs Botond este meşterul care transfor­mă schiţele proiectelor personalizate în func­ţie de cerinţele clienţilor în produse tangibile.

În Miercurea Ciuc, în producţie sunt implicaţi aproape 20 de oameni, iar munca în fabrică porneşte dimineaţa, la ora 07:00.

„Suprafaţele căsuţelor variază între 15-25 de metri pătraţi, pentru că trebuie să ne încadrăm într-un anumit număr de kilograme. Căsuţele care sunt folosite pentru a trăi în ele au dormitor, baie, sufragerie, bucătărie, putem să amenajăm şi un birou, iar în partea superioară putem să facem două dormitoare. Sunt foarte multe variante“, explică Szakacs Botond.

Din acest an, antreprenorii spun că văd o creştere a cererii pentru produsele lor şi în rândul clienţilor români, iar Antoine Dussenne spune că filosofia minimalistă începe să prindă contur şi în România. Pentru sfârşitul anului 2019, ei estimează o cifră de afaceri de 4 -5 milioane de lei, aproximativ un milion de euro.

„M-am gândit când am început Eco Tiny House că vom ajunge la acest nivel, dar nu într-un timp atât de scurt“, spune Szakacs Botond, care menţionează că majoritatea căsuţelor pleacă la export.

Cei doi asociaţi spun că în prezent nu pot să facă faţă cererii şi se gândesc la dublarea capacităţii de producţie, însă sunt constrânşi de lipsa personalului calificat. În viitor, ei vor să facă cuplări de cinci căsuţe, legate între ele, care să formeze o casă mai mare.

„Fiecare căsuţă este diferită, nu facem produse de serie, nicio căsuţă nu seamănă cu cealaltă. Creşterea pe care o vedem acum este foarte mare, peste ceea ce poate produce fabrica. Dacă vrem să evoluăm trebuie să ajungem la o viziune industrială, dar aici este deja o altă poveste“, a mai spus Antoine Dussenne.

Businessul Eco Tiny House a generat deja şi alte afaceri în jurul său, companii pornite de la zero care au rămas în familia lui Szakacs Botond sau în cercul de cunoştinţe din Miercurea Ciuc. „S-a dezvoltat şi o fabrică de trailere în România care se numesc Hebo, sunt multe posibilităţi de dezvoltare. Important este să controlăm costurile pentru că ele încep să crească, iar competiţia e mare, vin firme din Estonia, Polonia“. Pentru a livra o casă în Norvegia, acolo unde este următoarea comandă primită de Eco Tiny House costul de transport ajunge la 3.500 de euro.

„Sunt 100% sigur că acest business va exista şi peste cinci ani, iar creşterea noastră va continua, compania va fi la fel de dinamică“, a concluzionat Szakacs Botond.


Intraţi pe platforma www.zf.ro/afaceri-de-la-zero şi descoperiţi universul de companii create de micii antreprenori.

ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

⇒ Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

 ⇒ În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.