Nu au văzut deloc filmul Cernobîl: Polonia vrea să construiască cel puţin 6 reactoare nucleare care să acopere 20% din consumul de energie până în 2040

Autor: Catalina Apostoiu 11.07.2019
În căutarea de noi surse de energie, Polonia intenţionează să construiască până la şase reactoare nucleare până în 2040 care să poată produce până la 6 GW de energie electrică până în 2045, a anunţat comisarul guvernamental pentru infrastructureă energetică strategică Piotr Naimski, potrivit Polandin.

Ambiţa Poloniei este ca aproximativ 20% din energia ţării să fie produsă de facilităţi nucleare până în anul 2045.

Potrivit oficialului polonez, prima centrală nucleară a ţării ar urma să fie gata în 2033, „cel mai probabil pe coasta poloneză a Mării Baltice“. Acesta a adăugat că „dacă vrem să ţinem de cărbune trebuie să avem surse care nu generează emisii toxice“ cum ar fi centralele nucleare.

Cu privire la cine va furniza tehnologia nucleară, Naimski a declarat că Polonia îşi doreşte un investitor pe termen lung, dar a adăugat că nu a fost luată nicio decizie încă în această privinţă.

„Nu suntem în căutare de fonduri, nu căutăm pieţe finan­cia­re, căutăm un partener care, împreună cu noi, să inves­tească şi să implementăm împreună acest proiect“, a declarat oficialul guvernamental polonez.

Polonia şi Statele Unite au semnat un memorandum de în­ţe­legere privind cooperarea în sectorul utilizării civile a ener­giei nucleare. Documentul a fost semnat în Washington pe

22 iunie de către secretarul american al energiei Rick Perry şi Piotr Naimski. Ambasada poloneză din Washington a descris documentul ca fiind „un pas concret în introducerea unui dialog strategic în domeniul energiei între Polonia şi SUA“.

Ministrul polonez al energiei Krzysztof Tchorzewski a declarat anterior în faţa Parlamentului că „există dispo­nibilitate din partea Statelor Unite în a coopera cu Polonia în ceea ce priveşte programul nuclear“.

Acesta a adăugat că Polonia caută parteneri, cât şI tehnologie.

Ministrul energiei a anunţat că Polonia intenţionează să construiască între şase şI nouă centrale nucleare în următori 20 de ani, fiind deschisă cooperării cu diverşi parteneri.

„Aceste discuţii privesc un grup mai larg, dar cel mai mare interes în această privinţă vine din partea Statelor Unite“, a declarant Tchorzewski.

Proiectul de politică în domeniul energiei al Poloniei priveşte construirea primului bloc nuclear de 1-1,5 GW în 2033 şi apoi adăugarea câte unui bloc la fiecare doi ani până în 2043 până la atingerea unei capacităţi totale de 6-9 GW.