Bursa scade pe o lichiditate din ce în ce mai redusă: a patra şedinţă consecutivă cu tranzacţii la jumătate faţă de media anului

Autor: Tibi Oprea 11.07.2019

Indicele principal BET al Bursei de la Bucureşti a închis şedinţa de tranzacţionare de miercuri în scădere cu 0,24%, la 8.887,39 de puncte, dinamica fiind determinată în principal de acţiunile OMV Petrom, care au scăzut cu 2,28%, şi de cele ale Fondului Proprietatea (minus 0,91%). La polul opus, creşterea cu 8,4% a acţiunilor Bursei de Valori Bucureşti, operatorul pieţei de capital din România, nu a fost suficientă pentru a ţine indicele principal în teritoriul pozitiv.

Dinamica acţiunilor Fondul Proprietatea este una surprinzătoare în contextul în care emitentul a anunţat marţi că pune la bătaie o ofertă de răscumpărare de acţiuni la un preţ mai mare cu 13% faţă de cel din piaţă. În şedinţa de atunci, FP a urcat cu 2,8% pe un rulaj de 2,4 mil. lei. Pe următoarele locuri în topul celor mai mari creşteri de miercuri de la bursă s-au poziţionat acţiunile Alro Slatina (2,16%) şi Digi Communications (1,69%).

Tranzacţiile cu acţiuni au fost în sumă de 24 mil. lei, în linie cu cele de ieri şi la jumătate faţă de media acestui an. Astfel, investitorii au tranzacţionat miercuri la bursă un rulaj de sub 25 mil. lei pentru a patra şedinţă la rând.

Două treimi din rulajul total au fost asigurate de Fondul Proprietatea (7 mil. lei), Banca Transilvania (6,3 mil. lei) şi BRD (2,8 mil. lei). Din rândul celor 16 acţiuni din structura indicelui BET, opt au înregistrat creşteri, trei au rămas la aceleaşi preţuri cu cele din şedinţa precedentă, în timp ce cinci au înregistrat scăderi. Cu scăderea de miercuri, BET are plus 20,4% de la începutul anului.