Revenire de 13 miliarde lei de la „Miercurea Neagră“ la bursă din 19 decembrie 2018 încoace. Nuclearelectrica, Petrom şi Banca Transilvania, cele mai bune reveniri, cu plus 47%, 39% şi 37%

Autor: Liviu Popescu 11.07.2019

Nuclearelectrica, Petrom şi Banca Transilvania, cele mai bune reveniri, cu plus 47%, 39% şi 37% ♦ Alro Slatina, singura acţiune din BET care este pe minus faţă de preţurile din 19 decembrie 2018.



Nuclearelectrica, Petrom şi Banca Transilvania sunt acţiu­ni­le din structura indicelui prin­cipal BET care înregistrează cele mai mari creşteri ale pre­ţu­ri­lor din 19 decembrie 2018, şedinţă carac­teri­zată ca „Mier­curea Neagră“ pentru bur­sa ro­mâ­nească pe fondul prăbuşirilor de­ter­minate de Ordo­nanţa 114, şi până la închiderea din 9 iulie 2019.

Capitalizarea celor trei companii a urcat cu 8,3 miliarde de lei, la 37,3 mld. lei, iar la nivelul indicelui principal, care include acţiunile a 16 com­panii, revenirea este de 12,8 mld. lei la aproximativ 86 mld. lei. Cel mai mare aport la această creştere a valorii de piaţă din BET o are Petrom, emitent a cărui capitalizare a urcat cu 5,2 mld. lei, la 22 mld. lei. 

Nuclearelectrica (simbol bursier SNN) a înregistrat de la jumătatea lunii decembrie a anului trecut şi până în prezent un randament de 47,2%, urmată de Petrom (SNP) cu 39,4% şi de Banca Transilvania (TLV) cu un randa­ment de 37,4%, potrivit unei analize realizate de Ziarul Financiar care ia în calcul atât ran­da­mentele dividendelor plătite din profitul pe 2018, cât şi în cazul companiilor de stat şi dividendele suplimentare cerute pe ultima sută de metri a anului trecut. Creşterile vin în contextul modificării OUG 114 în sensul pozitiv pentru companiile listate.

„În cazul celor două bănci (BRD este pe locul cinci - n.red), creşterea puternică a venit şi ca urmare a faptului că cei doi emitenţi au fost cei mai afectaţi de pe piaţă în şedinţa din 19 decembrie, înregistrând scăderi de 19,91%, respectiv 16,62%“, spune Simion Tihon, broker la societatea de brokeraj Prime Transaction.

În şedinţa din 19 decembrie 2018, a intrat în vigoare mecanismul de majorare a limitei de variaţie de la 15% la 25% ca urmare a faptului că în piaţă erau prezenţi un număr foarte mare de vânzători şi puţini cumpărători.

Pentru Banca Transilvania, cea mai tranzacţionată acţiune de la bursa românească, a fost pentru prima oară când îi era aplicat acest maxim în condiţiile în care ordonanţa 114 pe lângă faptul că venea cu noi taxe pentru sistemul bancar, lovea şi în Pilonul II de pensii private, printre cei mai mari acţionari ai băncii de la Cluj.