Petre Daea, ministrul Agriculturii, despre cele 70.000 de ovine care pleacă spre ţările arabe pentru „Festivalul Sacrificiului”: Nu oprim exporturile

Autor: Laura Albu 11.07.2019

Ministrul Agriculturii Petre Daea a declarat, pentru MEDIAFAX, că nu va opri exporturile celor 70.000 de ovine către Kuweit, Qatar şi Emiratele Arabe Unite, cu ocazia „Festivalului Sacrificiului” care va avea loc în ţările arabe în august.

Petre Daea a afirmat, după ce i s-a cerut de către Comisia Europeană să oprească exporturile de ovine către statele arabe, că nu va face acest lucru. Acesta a explicat că legea este respectată, fermierii români au depus eforturi pentru a creşte ovinele la greutatea cerută, acestea sunt solicitate pe pieţele externe şi nu are niciun motiv pentru care să oprească exportul animalelor.

Ministrul a adăugat că preşedintele ANSVSA (Autoritatea Naţională Sanitar Vetereinară şi pentru Siguranţa Alimentelor) se află în portul Constanţa şi verfică situaţia. Cea care este responsabilă de transportul ovinelor şi de modul în care acestea sunt conduse la destinaţie este firma de transport care acceptă condiţiile exportatorului.

Petre Daea a mai afirmat că România exportă milioane de ovine pe an, respectând toate legile în vigoare.

Comisarul European pentru sănătate şi siguranţă alimentară Vytenis Andriukaitis i-a cerut, joi, ministrului Agriculturii Petre Daea să oprească exportul a 70.000 de ovine către Kuwait, Qatar şi Emiratele Arabe Unite, unde are loc, în august, "Festivalul sacrificiului". Transportul va fi realizat cu nava Al Shuwaikh, deţinută de compania Kuweit Livestock Transport & Trading (KLTT), cunoscută şi sub numele de Al Mawashi.

Solicitatea comisarului european, care a postat scrisoarea către Daea pe Twitter, survine unei sesizări din partea organizaţiilor care luptă pentru drepturile animalelor, precum Eurogroup for Animals.

Comisarul spune în scrisoare că animalele vor fi expuse unor temperaturi extreme, iar prevederile legale din domeniu interzic transportul acestora în astfel de condiţii. În scrisoare, comisarul precizează că a mai atras atenţia autorităţilor române asupra unor astfel de situaţii, şi că a primit asigurări că legislaţia română va fi modificată pentru a preveni astfel de situaţii.

KLTT este un mare exportator de ovine din Australia, iar anul trecut a fost subiectul unui scandal major adus în atenţia mass-media de către Animals Australia. Această companie are un istoric plin de încălcări ale drepturilor animalelor şi este responsabilă pentru decesele în timpul transportului naval a peste un milion de animale, arată un raport al https://www.eurogroupforanimals.org.