Jucătorii din energie vor să convingă mineri din Valea Jiului să devină specialişti în energie eoliană

Autor: Răzvan Botea 12.07.2019

La fiecare 10 turbine este nevoie de patru oameni care să le supravegheze pe toată durata vieţii turbinelor.



Pe măsură ce producţia energetică pe bază de cărbune va scădea, unii mineri vor fi nevoiţi să se orienteze către alte activităţi, iar una dintre alternative este energia eoliană sau distribuţia de energie electrică. Astfel, Asociaţia Română pentru energie Eoliană (RWEA) împreună cu CEZ şi Monsson România au pus bazele unui centru de pregătire pentru specialişti în industria eoliană şi distribuţie de energie electrică.

Proiectul se va concentra în prima fază pe zona Valea Jiului, unde, spun reprezentanţii proiectului, există resursa umană necesară.

„Ne dorim să recrutăm persoane de la Petroşani şi unde există zone cu minereu, zone în care, din punctul nostru de vedere, există potenţial foarte mare pentru resurse şi pentru forţă de muncă.  Ca idee pricipală, acest proiect pe care l-am pregătit împreună cu asociaţia de energie eoliană şi CEZ îşi propune ca în fiecare an să introducă minimum 800 de tehnicieni noi şi specialişti în industria regenerabilă şi în industria de distribuţie de energie electrica“, a declarat Sebastian Enache, din conducerea RWEA şi Monsson România, în cadrul evenimentului de lansare a proiectului.