Atenţie: tranzacţiile comerciale de peste 10.000 de euro vor fi verificate, după noua lege pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor

Autor: Mediafax 12.07.2019

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, ieri, legea pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, care a fost reexaminată. Aceasta prevede că persoanele, în calitate de „profesionişti“, care transferă cel puţin 10.000 euro în scop comercial intră sub incidenţa legii.

Pe 26 iunie, Camera Deputaţilor a adoptat, în calitate de for legislativ decizional, proiectul de lege iniţiat de guvern. Actul normativ a fost revizuit după decizia de neconstituţionalitate a CCR. Printre entităţile raportoare care intră sub incidenţa legii se numără şi „alte entităţi şi persoane fizice care comercializează, în calitate de profesionişti, bunuri sau prestează servicii, în măsura în care efectuează tranzacţii în numerar a căror limită minimă reprezintă echivalentul în lei a 10.000 euro, indiferent dacă tranzacţia se execută printr-o singură operaţiune sau prin mai multe operaţiuni care au o legătură între ele“.

Entităţile raportoare au obligaţia de a raporta către Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor tranzacţiile cu sume în numerar, în lei sau în valută, a căror limită minimă reprezintă echivalentul în lei a 10.000 euro. De asemenea, definiţia pentru „beneficiar real“ a fost amendată astfel încât să se înţeleagă „orice persoană fizică ce deţine sau controlează în cele din urmă clientul şi/sau persoana fizică în numele căruia/căreia se realizează, o tranzacţie, o operaţiune sau o activitate“.

Legea prevede că reprezintă „entităţi raportoare“ fundaţiile şi asociaţiile, federaţiile, precum şi orice alte persoane juridice de drept privat fără scop patrimonial. Pe 19 iulie 2018, Comisia Europeană a anunţat că trimite România, Grecia şi Irlanda în faţa Curţii de Justiţie a UE pentru că nu au pus în aplicare normele în materie de combatere a spălării banilor, potrivit informaţiilor publicate pe site-ul instituţiei. Termenul pentru transpunerea celei de-a patra directive europene privind combaterea spălării banilor a fost 26 iunie 2017.