Alina Gheuca, KPMG România: „Ne ducem mult mai devreme către candidaţi, mergem în licee şi vorbim despre ce înseamnă o carieră în domeniul consultanţei”

Autor: Adelina Mihai 13.02.2020

Deficitul de personal este o problemă care afectează angajatorii din toate sectoarele de activitate, iar scăderea numărului de candidaţi disponibili pe piaţa muncii se reflectă în numărul de CV-uri primite pentru joburile scoase la concurs. În cadrul firmei de audit şi consultanţă fiscală KPMG, numărul de aplicaţii primite pentru un post vacant a scăzut de 8 – 10 ori faţă de situaţia din urmă cu un deceniu.

”În urmă cu 13 ani, când am intrat în domeniul resurselor umane, aveam câte 1.200- 1.500 de aplicaţii pentru fiecare poziţie scoasă la concurs şi îmi amintesc că nu ştiam cum să facem mai repede să trecem prin toate aplicaţiile ca să găsim persoanele apropiate de profilurile pe care ni le doream. Acum suntem în cealaltă extremă, primim câte 100 – 150 de CV-uri în două săptămâni pentru o poziţie scoasă la concurs. Probabil că situaţia este normală pe o piaţă cu o concurenţă foarte mare pe candidaţi care au multe oportunităţi şi ne aşteptăm ca acest deficit de personal să continue”, a explicat Alina Gheuca, HR Manager în cadrul companiei de audit şi consultanţă fiscală KPMG. Ea a fost prezentă la cea mai recentă ediţie a emisiunii online ZF Esenţial în business, realizată de ZF în parteneriat cu KPMG şi difuzată în fiecare zi, de luni până  vineri, de la ora 16:00.

În prezent, KPMG are 850 de angajaţi pe plan local, iar tot din România este coordonată şi echipa de 35 de consultanţi din Republica Moldova. Pentru a atrage candidaţi, echipa de HR a firmei de consultanţă caută soluţii pentru a fi mai creativă şi mai originală în ceea ce priveşte procesul de recrutare, a mai spus Alina Gheuca.

”Ca să ne creştem notorietatea, ne ducem mult mai devreme către candidaţi ca în trecut, lucrăm foarte mult cu liceele şi vorbim cu elevii despre ce înseamnă o carieră în domeniul consultanţei. De asemenea, am creat parteneriate cu universităţi din România şi din străinătate”, a adăugat Alina Gheuca. Ea a mai explicat că, deşi KPMG este o companie recunoscută pentru activităţile de consultanţă şi de audit, compania recrutează şi foarte mulţi specialişti IT, mai ales pe zona de cybersecurity, unde proiectele sunt foarte complexe. Cu toate acestea, criza de candidaţi se resimte şi din cauză că mulţi tineri aleg să plece în străinătate.

”Sunt mulţi factorii care contribuie la deficitul de talente, de la scăderea populaţiei şi a numărului de elevi care iau bacalaureatul până la faptul că din ce în ce mai mulţi liceeni se îndreaptă spre o altă ţară, nu vor să mai rămână să studieze şi apoi să muncească în România”, a mai spus Alina Gheuca.