Weekend cu vreme instabilă în toată ţara. Ce temperaturi vor fi pe litoral

Autor: Florin Zafiu 13.07.2019

Pe parcursul zilei de sâmbătă în cea mai mare parte a ţării vremea va fi una favorabilă, cu temperaturi în uşoară creştere faţă de cele înregistrate pe parcursul zilelor de joi şi vineri. Spre seară îşi vor face apariţia izolat ploile.

"Sâmbătă, în ţară, vremea va deveni treptat instabilă, vorbim de vestul, sud-vestul ţării, local în partea de centru şi zonele de munte unde mai ales în a doua parte a zilei, spre seară şi noaptea vor fi înnorări accentuate, se vor semnala averse, descărcări eletrice şi intensificări ale vântului, existând posibilitatea apariţiei fenomenului de grindină. În restul ţării, în jumătatea de est, va fi cer variabil, fenomenele de instabilitate atmosferică vor fi reduse şi se vor semnala doar pe suprafeţe mici. Temperaturile maxime vor fi într-o uşoară creştere faţă de ziua de vineri şi anume maxime în ţară cuprinse între 21 şi 30 de grade Celsius, maxima cel mai probabil în Lunca Dunării", a declarat, pentru MEDIAFAX, meteorologul de serviciu din cadrul ANM.

În Bucureşti vremea va fi frumoasă, cu temperaturi într-o uşoară creştere.

"La Bucureşti, sâmbătă va fi o vreme în general frumoasă, chiar dacă spre seară ar putea să apară înnorări, ploile ar putea apărea în noaptea de sâmbătă spre duminică, deci o zi bună. Maximele vor fi de 28, cel mult 29 de grade Celsius", au precizat reprezentanţii ANM.

Duminică, instabilitatea atmosferică va cuprinde întreg teritoriul ţării, mai puţin zona de litoral acolo unde ploile ar putea să apară abia în noaptea de duminică spre luni.

"Duminică, în ţară, gradul de instabilitate atmosferică va fi accentuat, de această dată în cea mai mare parte a ţării. Vor fi în toate regiunile averse care vor avea şi caracter torenţial, descărcări electrice şi intensificări de scută durată ale vântului. De asemenea se vor semnala căderi de grindină, iar cantităţile de apă vor fi mai însemnate local, 20-25, chiar peste 30 l/mp. Menţiunea este că în partea de est a ţării, mare parte din Moldova şi Dobrogea vor fi mai puţine înnorări chiar cu multe ore cu soare, zone unde vor fi de fapt şi cele mai ridicate temperaturi. În noaptea de duminică spre luni vom vorbi şi acolo de instabilitate atmosferică", informează meteorologul de serviciu.

Duminică, în Capitală se vor semnala înnorări temporar accentuate şi, din când în când, averse chiar şi cu caracter torenţial. Temperaturile vor fi în scădere şi nu vor depăşi pragul de 25 de grade Celsius.

La mare turiştii, se vor bucura de o vreme favorabilă, fără ploi, cel puţin până la începutul săptămânii viitoare. În zonele de munte însă, vremea va fi caracterizată de ploi şi intensificări ale vântului.

"Pe litoral, vremea se va schimba abia duminică spre seară, sâmbătă nu vor fi semnalate ploi, ca urmare cei care merg şi se vor întoarce duminică după-amiază sau seara vor avea două zile bune. În ceea ce priveşte zonele de munte, lucrurile stau puţin diferit. Încă de sâmbătă, în Munţii Apuseni, o parte din cei Meridionali şi Orientali, apar înnorările şi acele averse cu caracter torenţial, iar duminică în toate zonele montane vor fi averse şi descărcări electrice, deci o vreme instabilă", precizează meteorologul de serviciu.

Începutul săptămânii viitoare ne va aduce o vreme mai răcoroasă, cu ploi mai mult în zonele estice, sud-estice şi în zonele montane, cu precădere în Munţii Meridionali şi Orientali.