Liviu Radu, managerul Spitalului de recuperare Veneţia Medical din Brăila: Educaţia stă la baza dezvoltării unui oraş, astfel nu o să ne mai plece forţa de muncă

Autor: Georgiana Mihalache 18.07.2019

Complexul Medical Veneţia este un spital de 154 de paturi specializat în recuperare şi boli cronice deschis în iunie 2018 de medicul Dan Dunărenţiu.



Accentul pe educaţie şi pe pregătirea oamenilor reprezintă cheia pentru dezvoltarea oraşelor mici, iar investiţia în brand trebuie să fie constantă, potrivit lui Liviu Radu, mana­gerul Spitalului de recuperare şi boli cronice Veneţia Medical din Brăila.

El a fost prezent la conferinţa Branduri româneşti, organizată la Galaţi de Ziarul Financiar în parteneriat cu Raiffeisen Bank România.

„Brăila se poate dezvolta printr-o calitate a învăţământului mai bună, oameni mai bine specializaţi şi atunci vom reuşi să ne dezvoltăm ca oraş şi nu o să ne mai plângem  apoi că avem forţă de muncă slab pregătită sau că pleacă în afară“, a spus Liviu Radu.

Complexul Medical Veneţia este un spital de 154 de paturi specializat în recuperare şi boli cronice deschis în iunie 2018 de medicul Dan Dunărenţiu, care a investit 3 milioane de euro din surse proprii şi împrumut de la bancă.

„Se tot lucrează la creşterea brandului. Spitalul de recuperare şi boli cronice a fost construit începând din 2015. E un pic mai greu să creăm un brand pentru că ne adresăm unor pacienţi care vin doar când au nevoie de serviciile noastre. Ne-am creat un renume pe partea de angajaţi pentru că suntem o echipă, dar şi către pacienţi, încercăm ca toţi pacienţii să plece recuperaţi“, a mai spus Liviu Radu.

Veneţia Medical este cel mai mare spital privat de recuperare din sud-estul ţării, iar prin comparaţie, Spitalul Judeţean Brăila are 20 de paturi de recuperare.

„Este o investiţie curajoasă, dar necesară. Avem contract cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate doar pentru secţia de paliaţie şi secţia de recuperare în ambulatoriu. Dacă pacientul vrea să rămână, atunci trebuie să plătească şi aici e cea mai mare luptă să le explicăm pacienţilor că de fapt s-ar recupera mult mai bine datorită numărului de activităţi pe care le-ar avea“, a mai spus Liviu Radu.

Complexul Medical Veneţia are trei secţii de recuperare pentru afecţiuni neurologice, ortopedie-traumatologie şi recuperare respi­ratorie. De asemenea, are şi secţie de geriatrie, de gerontologie, specializare care se ocupă cu recuperarea persoanelor în vârstă, şi oncologie. Spitalul are o suprafaţă de 6.000 mp. În spitalul privat din Brăila lucrează 17 medici, care sunt însă colaboratori, pentru că judeţul Brăila are deficit de medici.

Piaţa privată de sănătate este evaluată la 7 miliarde de lei şi a avut o evoluţie ascendentă de la an la an. Cei mai mari jucători din piaţă sunt MedLife, Regina Maria, Medicover, care se extind constant prin achiziţii în oraşe medii şi mici.

În piaţă mai sunt antreprenori locali care au mizat pe sfera de recuperare, cum este spitalul Polaris din Cluj, controlat de familia Socea, un pariu de 10 milioane de euro, clinica Neurorec din Bucureşti, pentru pacienţii cu afecţiuni neuro­locomotorii, înfiinţată de medicul kinetoterapeut Florin Ciocea, dar şi un spital de recuperare neurologică din Băile Felix, proiectul medicului Marius Căprar, pentru care a primit şi finanţare prin ajutor de stat. Astfel, jucătorii de talie mică se uită să dezvolte afaceri în zone de nişă, în contextul în care marile reţele au mizat pe clinici şi spitale generaliste.