Un avertisment. Ritmul noilor angajări scade: Companiile au creat 50.000 de noi locuri de muncă în primele cinci luni din 2019, faţă de 80.000 în anul 2018

Autor: Adelina Mihai 17.07.2019

Efectivul de salariaţi din economie a ajuns la 4,98 mi­lioane de persoane în mai 2019, la cel mai ridicat nivel din ultimele două decenii, însă ritmul noilor angajări a scăzut în prima parte a anului. Astfel, numărul de salariaţi a fost în luna mai a acestui an în creştere cu 49.100 de persoane faţă de situaţia de la începutul anului, arată datele centralizate de ZF pe baza informaţiilor de la Insti­tu­tul Naţional de Statistică. Presiunea de pe piaţa muncii s-a intensificat anul acesta, având în vedere că, spre com­pa­raţie, în primele cinci luni din 2018 companiile au creat 80.400 de noi locuri de muncă, iar în perioada similară din 2017 numărul de salariaţi crescuse cu 113.600 de persoane.

„Am observat că anul acesta volumul de noi angajări a scăzut faţă de anii anteriori în prima parte. Însă cred că a fost doar vorba de o întârziere a deciziilor de angajare, pentru că acum ne confruntăm cu un boom de cereri de angajaţi, doar astăzi (ieri-n.red.) am primit trei telefoane de la clienţi care cereau câte 100 de angajaţi. Au început volumele de angajări mai târziu, cred că angajatorii au fost mai reticenţi în prima parte a anului, probabil se temeau că va fi o criză“, a explicat Cristian Huzău, country manager al firmei de recrutare Gi Group România.

Industria prelucrătoare, comerţ, hoteluri şi restauran­te, sănătate şi asistenţă socială şi informaţii şi comunicaţii sunt sectoarele în care s-au creat cele mai multe noi locuri de muncă în ultimii ani.